lunes, 2 de septiembre de 2024

COM ES CONEIX LA CASA DE GAVÀS QUE APAREIX A LA FOTOGRAFIA ?. LA GUINGUETA D’ÀNEU. EL PALLARS SOBIRÀ.

 



L’Elisa Ros Barbosa,  retratava l’any 1982,amb l’església parroquial de Gavàs, advocada al protomàrtir Sant Esteve de fons ,  la  casa amb façana al carrer Major, orientada a migdia i constituïda per planta baixa i tres pisos, que suporten el llosat de llicorella a dues aigües, que protegeix la façana amb una àmplia volada. A la planta baixa i al centre de la façana s'obre la porta, rovellada i resseguida per una motllura. Als seus costats hi ha dues finestres, una de molt petita i una altra de més gran. En el primer pis alt, tot continuant la simetria que domina tota la façana, s'hi obren tres balcons, en el segon un balcó flanquejat per dues finestres i en el tercer, sota mateix de la coberta, hi ha dues arcades amb una petita finestra a l'interior de cada una. Sobre d'aquestes encara hi ha una altra obertura en el mateix vèrtex de les dos vessants de la coberta. A l'exterior, al mur de la façana, a l'alçada del primer pis, al costat mateix del balcó extrem esquerre (entrant), s'hi llegeix, gravat en un bloc de pedra: "AÑO 1822 SGO". Adossat a la casa, a l'esquerra hi ha un petit cos annex format per un porxo que dona pas en un petit carrer i una galeria de fusta amb barana de barrots tornejats.

L'edifici s'ha restaurat seguint les línies de l'estil arquitectònic pallarès, tot i que s'han fet servir elements puntuals impropis de l'arquitectura de zona, com es comprova durant el treball de camp de l'any 2020, encarregat pel Departament de Cultura. La façana és de pedra vista amb un rejuntat de morter de calç. Les obertures, les llindes i l'estructura de la coberta són de fusta. La teulada s'ha recobert amb peces de llicorella. Per als voladissos dels balcons s'han fet servir elements prefabricats de formigó armat.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25510

Esperem noticies a l'email castellardiari@gmail.com . Documentar de forma rigorosa el Patrimoni Històric és un imperatiu ètic. 

Massa sovint es documenta el Patrimoni Històric des d’una  perspectiva de superioritat.


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario