miércoles, 4 de septiembre de 2024

PONT DE LA CAPELLA. ESPOT. PALLARS SOBIRÀ.




Albert Bastardes i Parera (Barcelona, 1908 — Barcelona, 1982) retratava l’any 1942,  el Pont anomenat de la Capella, situat a la part alta del poble, sobre el Riu Escrita. Permetia d’unir els dos nuclis de població d’Espot Solau i Espot Obago.

És un pont de tradició romànica, tot i que és molt difícil d’assegurar-ne una datació. Pont d’un sol ull, amb un arc de mig punt. Té una longitud total de 18, 4 metres , repartits entre els dos vessants; el de la riba esquerra és una mica més curt (8, 4 metres ). La seva amplada és de 4, 9 metres , inclòs el gruix de les baranes, segurament afegides en un moment posterior. L’alçada del pont és de 13 metres , fins al nivell usual de l’aigua, on arrenquen els muntants.

La part més antiga hom creu que es pot trobar en els muntants. A la riba dreta hi ha unes filades fetes amb pedres planes i grosses, que coincideixen amb les dotze dovelles inferiors, que potser es poden datar amb més seguretat a l’època medieval. Altres aspectes, com poden ésser les seves mides, la forma de l’arc o, fins i tot, les característiques de l’aparell, fan pensar en una datació més moderna, dins la tradició dels ponts amb un arc de mig punt, que hom troba sobretot a les comarques pirinenques.

Ens agradarà rebre una imatge fotogràfica  a l'email castellardiari@gmail.com del  Albert Bastardes i Parera , Catalunya  com Saturn devora els seus fills.

María Isabel Perelló Doménech (Sabadell, Barcelona, 18 de març de 1958) ha estat escollida Presidenta del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, del Reino de España,  fent un clar oxímoron, se la qualifica de “ progressista “ .  Si aconsegueix que el seu col·lectiu faci la feina per que la se’ls retribueix generosament,  ja serà un miracle. 

Parlar dels Pallars  inevitablement ens fa evocar el pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes per aquestes terres, va ser MOLT  més devastador, que  Othar el Cavall d’Àtila . Els Pallars , Catalunya, esperen la reparació d’aquells fets criminals.

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

https://www.youtube.com/watch?v=6gasCRxZbA4

Per a quan un programa de CRIMS I CRIMINALS  de l'exercit franquista ?.

http://www.frontdelpallars.com/morts

Per la gent civil que feien el comboi se sabé que a Roní obriren una gran rasa al tros de padrí, conegut com el «de part de l’església» i l’usaren com a fossa comuna per enterrar-hi els morts, però les baixes van ser tantes que desbordaren qualsevol previsió i calgué prendre una altra solució: cremar els cadàvers. A la mateixa finca, els posaven en munts, els regaven de gasolina i els incineraven. Això durà un bon nombre de dies.

https://www.rialp.cat/el-municipi/els-pobles/roni

El Pallars sobirà, el jussà , la Ribagorça, l'Urgell sobirà,..,  els Pirineus catalans,  conserven encara un valuós patrimoni que cal divulgar.  El turisme de sol, alcohol,..,  se’l poden quedar els de Barcelona, i els pobles costaners,  la vegueria dels Pirineus té un potencial formidable que cal “ explotar”  de forma racional.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario