martes, 3 de septiembre de 2024

IN MEMORIAM. CAPELLA DE SANT ANTONI ABAT DE LA BORDA DE L’ANDREUET. SORPE. PALLARS SOBIRA.

 

El Josep Maria Gavín Barceló (Barcelona, 21 de juny de 1930-Caldas de Montbui, 28 de abril de 2023) el 14 de juliol de 1979 , retratava el 22.7.1979,  la capella advocada a Sant Antoni Abat a   la borda de l’Andreuet, que aleshores ja presentava un evident estat de ruïna , i que avui està desapareguda.



 https://arxiugavin.wordpress.com/


Quan al topònim Sorpe:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=39533

Costa parlar dels Pallars i obviar la criminal actuació de Antonio Sagardía Ramos  “el Carnisser del Pallars “ :

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

La CASA ANDREUET al  Carrer Major, 9, existeix encara.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25373

Vaig tenir el goig de conèixer i tractar al Josep Maria Gavín Barceló, i la seva penso que és una de les Creus de Sant Jordi, atorgada amb absoluta justícia.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/09/josep-gavin-barcelo.html

Ens deixava un valuós llegat   el Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)  , ubicat al Monestir de la Marededéu de les Avellanes, a la Noguera, espai gestionat pels Germans Maristes, que instal·laven aquí l’any 1910 un dels seus Seminaris.

La seva obra la continua el Josep Sansalvador  Castellet.

El Pallars sobirà assolia el seu sostre demogràfic al cens de 1857 amb 18.762 ànimes,  que s’havien reduït a poc més 5000 quan el Josep Maria Gavín Barceló (Barcelona, 21 de juny de 1930-Caldas de Montbui, 28 de abril de 2023) feia la fotografia de la capella de Sant Antoni Abat de la Borda del Andreuet.   La pèrdua estratosfèrica de població – nomes comparable a la caiguda d’una bomba atòmica-  ,  tindria com  pervers efecte col·lateral, la desaparició irreversible d’alguns elements del Patrimoni Històric. 

Catalunya té un deute de gratitud amb el Josep Maria Gavín Barceló, i altres persones que de forma privada assumien el repte de guardar-nos els records.

No hay comentarios:

Publicar un comentario