Havia demanat informació històrica de l’Escola Pública LLUIS VIÑAS VIÑOLES a la Biblioteca Comarcal De Móra d'Ebre, també a l’Ajuntament, i com sempre fem ‘ urbi et orbe’, a qualsevol persona i/o entitat que ens pugui ajudar en la recerca, mitjançant la tramesa d’un email a coneixercatalunya@gmail.com
Les dades que en feia arribar la Biblioteca Comarcal De Móra d'Ebre, diuen :
El 26 d'abril de 1936 l'Ajuntament de Móra d'Ebre dóna un solar per tal de construir un Grup Escolar. El representant d'Ensenyament delegat per l'Estat és el mestre Lluis Viñas Viñoles. Es comencen a construir els fonaments, les obres però, queden aturades quan es produeix la sedició dels militars feixistes contra el Govern de la II República, i comença el conflicte bèl•lic, que es perllongarà fins a l’1 d’abril de 1939.
La zona de l’Ebre va patir amb una especial virulència els estralls de la guerra, i des de Regiones Devastadas es segueix amb el projecte, i l’any 1945 aproximadament s’acaba l'obra.
El curs 1946/47 és el primer que es comencen a donar classes al centre, i els infants de Móra d’Ebre aprenen el ‘Cara el Sol’, i la salutació feixista.
És just agrair de forma pública la diligència de la Biblioteca Comarcal De Móra d'Ebre, als que devem tindré ja una base per continuar la recerca de l’autor del projecte tècnic.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No son habitualment declarades ‘ monuments’ les escoles en aquest país, en el que des de sempre hi ha clars interessos, en que es perpetuï, l’ incultura de les classes més humils.
Altrament, l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.
Demanem l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....
Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario