jueves, 26 de febrero de 2015

AJUNTAMENT I ESCOLES DE SÚRIA. BAGES. CATALUNYA

Recordo haver retratat aquest edifici situat en el barri central de la vila, ubicat en un gros solar de 3480 metros quadrats ocupant-ne l'edifici sols 382'70 (17'20 metres x 22'25 metres de fons). Presenta planta baixa i dos pisos amb un pati central d'iluminació i ventilació on hi ha l'escala que permet accedir a la primera planta. En la façana són apreciables els tres nivells degut als nombrosos vanos; en la part superior hi ha un ócul. Finestres i cornisa superior (arrodonida del mig) estan acabades amb rajola vidriada de color verd. La coberta és de fusta i teules. El material emprat és el totxo.

L'obra fou promoguda pel batlle del moment Jaume Biadiu i Morera degut a que els locals que ocupava la Casa Consistorial eren necessaris per vivenda. L'adjudicació de les obres a Jeroni Martorell i Terrats (1877-1951 ) , sense el previ concurs fou motivat per la seva coneixença amb el secretari de l'ajuntament en Mario Arnal Duran.

L'edifici va néixer com a Casa Consistorial i Escoles publiques que eren dos cossos annexes a banda i banda del cos de l'ajuntament. Dels dos annexes avui en dia un ja no existeix i l'altra ni tan sols s'arribà a construir.

Us deixo un enllaç en el que podreu fer un viatge en el temps per la història recent de Súria.
http://beninar.blogspot.com.es/2014/07/asi-que-pasen-los-anos-una-visita-de_29.html


Edifici l’any 1932


Edifici en l’actualitat.


Edifici de l’escola en l’actualitat

Fotografies de José Añez Sánchez (alias Pedro Sánchez)

Esta clar que d’aquella època hi ha altres edificis escolars a la comarca del Bages , ens agradarà rebre a l’email coneixercataunya@gmail.com les vostres aportacions, amb almenys una imatge del centre i el nom, en el cas de que en tingueu coneixement la data en que s’aixecava, l’autor, i si ja no fa funcions d’escola, fins quan les va fer.

Demanem l’ajuda de TOTS els ciutadans de Catalunya, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

2 comentarios: