lunes, 9 de marzo de 2015

ESCOLA PÚBLICA ÀNGEL GUIMERÀ. BALAGUER. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Demanava informació al Consell comarcal de la Noguera dels centres escolars anteriors a la dictadura franquista, i rebia un email en els següents termes ;

Senyor,

En relació amb la vostra petició, us comuniquem que al Consell Comarcal de la Noguera no disposem de la informació que ens demaneu sobre els centres escolars anteriors a la dictadura de Franco que encara existeixen a la comarca.

Us hauríeu d'adreçar directament als ajuntaments de la Noguera.


Llegia a la pàgina de l’Ajuntament de Balaguer que el dia 5 d’abril de 1927 fou col•locada la primera pedra del Grupo Escolar Primo de Rivera, en un acte multitudinari presidit pel bisbe d’Urgell, Justí Guitart i Vilardebò (1920- 1940)

El 19 de setembre del 1928 el general Primo de Rivera visità aquest edifici encara en construcció.

El col•legi, després d’un any i mig d’obres, fou inaugurat el curs 1928-29.


En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República, aquest edifici va patir grans desperfectes, que foren reparats en anys posteriors.

El fet de ser l’únic col•legi públic de la nostra ciutat va suposar que la majoria de balaguerines i balaguerins passessin per les seves aules. Inicialment com a “escoles del poble”, després, durant la dictadura franquista com a Grupo Escolar Primo de Rivera de nens i nenes, i a partir de 1989 com a escola d’EGB amb el nom del Col•legi Públic Àngel Guimerà.

El curs 1997-98 es converteix en un Centre d’Atenció Educativa Preferent (CAEP) i a partir del curs 2005-06 s’inicien les obres de remodelació de l’edifici actual, que acaben el curs 2007-08 amb importants millores en la façana i en l’interior.

Demanarem a l’Ajuntament de Balaguer, el mestre d’obres i/o arquitecte autor d’aquesta escola.

No va ser certament l’única escola que s’aixecava a la comarca de la Noguera, tant cert però, com que el dia 1 de abril de 1939 començava una tasca de destrucció de la ‘memòria històrica’ pel que fa a Catalunya, que malgrat la mort del sàtrapa, oficialment el 20 de novembre de 1975, no s’ha aturat, ni dissortadament s’ha aconseguit revertir – ni de forma parcial – , certament quedava tot ATADO Y BIEN ATADO, perquè l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Demanem l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.

El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME , http://vptmod.blogspot.com.es/ , en resposta a la meva petició d’ajuda em feia em deia ; Balaguer: Grup Escolar , o Escoles Graduades. Any 1927. Obra de l’ Ignasi de Villalonga Casañes ( + 1970 ), que va ser arquitecte municipal de Balaguer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario