sábado, 14 de marzo de 2015

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL REMEI. CALDES DE MONTBUI. VALLÈS ORIENTAL. CATALUNNYA

La Maria Jesús Lorente Ruiz, i l’Antonio Mora Vergés, visitàvem – una vegada més – l’edifici que la pietat popular va aixecar a la Mare de Déu del Remei.




La seva proximitat i accessibilitat , tant des del nucli de Caldes de Montbui, com de la Comarca del Vallès, li ha comportat un cert ‘desvalor’ del tot injustificat i immerescut.

La documentació històrica senyala que el santuari va ser construït durant segle XVI. El 3 de juliol de 1548, el ferrer de Caldes, Joan Cassanyes va fer donació gratuïta a Nicolau Mercader d'una peça de terra al pont d'Aiguafreda per construir-hi una capella sota la invocació de Santa Maria del Remei. El veritable nom de Nicolau Mercader era Nikolaus von Merchelberg, d'origen alemany i va arribar a Caldes de Montbui amb la voluntat de convertir-se en ermità. Al principi de 1549 es va donar permís per celebrar-hi misses. Aviat algunes famílies van fer aportacions monetàries o donacions de terra per acabar de construir la capella i una casa per a l'ermità. Sovint però, els donadors van fer reserves de senyoriu i censos que més endavant van provocar certs litigis que alentiren sobretot la construcció de la casa de l'ermità.

A mitjan segle XVII es van celebrar processons fins al santuari en les quals hi van participar les parròquies de Riells, Sant Feliu de Codines, Santa Eulàlia de Ronçana, L'Ametlla i Sentmenat.

En una altra ocasió, quan a Granollers es patia temps de sequera, els seus habitants van visitar col•lectivament el santuari del Remei i la capella de Santa Susanna de Caldes de Montbui.

L'abril de 1691, per acabar amb les penúries que patia la vila, el Consell de Caldes de Montbui va decidir fer pregàries anant en processó amb els peus descalços fins al santuari. El Consell va imposar una multa de tres lliures a aquells que treballessin aquell dia, i la imatge de la Mare de Déu va ser traslladada a la parròquia de Santa Maria on es va realitzar un ofici.

Aquesta devoció ha comportat que al llarg de la història, el santuari hagi estat beneficiat de moltes donacions fetes a través de testaments.

L’església actual és el resultat d'una important reforma que es va portar a terme al final del segle XIX. L’any 1893 l'arquitecte Adria Casademunt i Vidal va ser l'encarregat de realitzar un estudi per engrandir la capella. La seva proposta passava per enderrocar la part posterior de l'absis ocupant el terreny que quedava lliure fins al torrent per la construcció d'un nou absis i un cambril. El pressupost de l'obra era de vint mil pessetes. Al final del mateix any el bisbat va donar el permís per començar les obres que es van acabar a finals de l'any 1900.

L’any 1924 es va construir el cor situat damunt de la porta d'entrada.

L’any 1925 es va portar a terme el projecte de Fèlix Mestres i Borrell (Barcelona 30 de gener del 1872- ibídem, 15 de febrer del 1933 ), director de l'Escola de Belles Arts de Barcelona, amb la construcció de la fornícula per a la Verge. El mateix Fèlix Mestres donant gràcies per un favor rebut de la Verge, va pintar l'any 1927 les pintures que decoraven la cúpula de l'ermita fins a l'any 1936. S'hi podia veure un grup de gent, amb el mateix pintor inclòs que es dirigia en processó a venera la Mare de Déu del Remei.


El santuari va ser incendiat el 21 de juliol de 1936, com a conseqüència de l’agitació social provocada per la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República; l'interior va quedar totalment destruït, i es va tapiar l'entrada.

Les tropes feixistes van prioritzar la reconstrucció dels temples, per davant dels hospitals, escoles, i edificis particulars, i el mateix més d’abril de 1939 es va començar la reconstrucció, ens agradarà tenir noticia de l’arquitecte que s’encarregava de les obres a l’email coneixercatalunya@gmail.com


El mes de maig del 1939 es va celebrar l'entrada de la nova imatge de la Mare de Déu del Remei al santuari; s’havia encarregat a la casa Argullol de Canet de Mar que la van fer a partir d'una estampa. El mes d'octubre s'hi celebrà el tradicional Aplec del Remei.

Les darreres obres daten del 1957, quan es va engrandir el creuer deixant-lo asimètric, ens agradarà tenir noticia de l’arquitecte que s’encarregava de les obres a l’email coneixercatalunya@gmail.com


L'any 1998, per celebrar el 450è aniversari de l'ermita es realitzaren diferents reparacions que van afectar parets, sostres, teulada i campanar, retocant-ne la pintura, la decoració i la instal•lació elèctrica, ens agradarà tenir noticia de l’arquitecte que s’encarregava de les obres a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Dinàvem al restaurant del Remei, que us recomanem.

No hay comentarios:

Publicar un comentario