Retratava l’església parroquial del nucli de l’Ordal , tenia ocasió de xerrar una estona al mossèn abans de que marxes cap a Vilafranca per atendre temes personals; la descripció de patrimoni Gencat en diu que aquest edifici presenta la façana principal amb tres finestres que acaben en un arc apuntat pròpies de l'estil neogòtic, i dos medallons als extrems de la part inferior de la construcció cultual. L'entrada principal de l'església destaca ja que és força monumental, i està formada per tres arquivoltes acabades en dues columnetes a cada banda que descansen sobre les impostes. L'edifici està coronat per una petita estructura quadrangular on hi resideix un òcul amb el campanar d'un sol ull de bou, i coronat per una creu.
Els amics de Pobles de Catalunya, afegeixen ; Sant Esteve d'Ordal té la consideració de parroquial des de l'any 1963. Abans, des de 1867, era una tinença parroquial. El temple actual, de tres naus amb la capçalera recta, va ser projectat per l'arquitecte Eugeni Campllonch i Parés (Vilafranca del Penedès, 1870-Buenos Aires, 1950) l'any 1900 i les obres s'iniciaren l'any següent però les obres es van aturar i no es reprengueren fins l'any 1927. Un any després el temple s'obria al culte.
La façana, neogòtica, va ser refeta l'any 1963. Ens agradarà tenir noticia de l’arquitecte autor d’aquesta reconstrucció a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Explicàvem que l’advocació de Sant Esteve originàriament la tenia l’esglesiola de Can Ravetlla que es coneix ara com Sant Sebastià , això té la següent explicació , desprès del genocidi contra Catalunya 1936-39 – alguns li diuen guerra Civil, al fet que un general de nom Franco s’aixequés contra el govern LEGÍTIM de la II República, provocant més d’un milió de morts - el marquès de Camps, Felip de Camps i Subirats (1928-2010) va decidir crear una festivitat pròpia per al nucli de Can Ravella; l’advocació en que s’havia de celebrar aquesta festivitat fou Sant Sebastià; fins es va fer una imatge del sant que actualment es conserva a la casa de Can Ravella, i que es porta a la capella el dia de Sant Sebastià.
L’esglesiola ha estat el panteó de la família Ravella, ara Camps.
Ens agradarà rebre imatges de les escoles públiques del nucli de l’Ordal que s’aixecaven prop de la ‘nova església de Sant Esteve’, i quin espai ocupen avui uns habitatges nous.
Que a Subirats hi havia moltes persones que sabien llegir i escriure abans de la dictadura franquista, imagino que ningú ho posa en dubte, oi?.
No hay comentarios:
Publicar un comentario