viernes, 24 de junio de 2016

IN MEMORIAM. ESCOLA DE VALLDEPERES ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. PONTILS. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Des del del filofranquisme es defensa que la historia comença amb Francisco Franco Bahamonde f (El Ferrol, 4 de diciembre de 1892-Madrid, 20 de noviembre de 1975), imagino que volien fer coincidir els any del seu naixement amb el començament d’una nova era, i la resta del món els va dir que desfer-se de més d’un milió d’essers humans encara es podia entendre però que això ja era massa.

En tot cas, abans de la dictadura franquista, LA MAJOR PART DE POBLACIONS DE CATALUNYA, tenien escola, pública, confessional o privada, volem recuperar aquesta part de la prehistòria de la humanitat ‘decent’.

Felicitava – com toca fer-ho el dia 26-06-2016 – al Joan Montagut Salat, i sortia el tema dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, m’enviava imatges de l’escola Pública de Valldeperes, al terme de Pontils, a la comarca de la Conca de Barbera, Tarragona, i m’explica que el text i fotos els enviava la Montserrat Rumbau Serra, historiadora, que té un secció a la web “Tribus de la Segarra", on col•labora amb els seus escrits.


"A Valldeperes, en temps de la guerra, van fer l’escola que hi ha davant mateix del poble, però a l’altre cantó de la carretera, agafant material del santuari de Sant Magí de la Brugfanya : pedres, marbre i rajoles. Eren 11 alumnes, de Valldeperes i de les masies del voltant, i tots eren de diferents edat”.

"En acabar la guerra, l’escola de Valldeperes va estar uns anys tancada, i la canalla van haver d’anar a Sant Magí, on el rector donava classes,

l'escola a Valldeperes es va fer en terreny del Goberna de Montalegre, el professor en aquells anys era el Sr. Pau.

El més sorprenent del Sr. Pau és que era un capellà, un claretià dels de Cervera, i que no li va passar res.

Diuen que tothom sabia que ho era, i que mai li van fer res.

Hi ha qui diu que ningú sabia que ho era i per això no li va passar res.

I també hi ha qui diu que la Generalitat el va posar allà de mestre i va demanar que sobretot no li passés res i que se’l protegís.

El fet és que va fer de mestre, que era molt apreciat per tothom i ajudava als veïns en la sega i ningú el va molestar.

Després de la guerra, va ajudar a sortir de la presó a veïns de la zona."

Montserrat Rumbau Serra

Que a Valldeperes, Pontils , Conca de Barberà, Tarragona, aprenien a llegir i escriure abans de la dictadura franquista està fora de dubte, oi?.

El sostre demogràfic de Pontils s’assolia al cens de 1857 amb 1030 ànimes, i es tancava l’any 2014 amb 123 habitants, el percentatge de pèrdua de població supera amb escreix, els que patien Hiroshima, Nagasaki, o Txernòbil, en aquells casos la desgràcia tenia relació amb l’energia nuclear, en el de Pontils, amb la dependència del REINO DE ESPAÑA

L’edifici de l’escola de Valldeperes, Pontils, a la Conca de Barberà, com la de Pavia, Talavera, a la Segarra, tenen l’aspecte dels edificis escolars que es feien seguint els models i/o projectes que es facilitaven primer des de la Mancomunitat de Catalunya, i desprès des de la Generalitat durant la II República. Ens agradarà tenir noticia dels seus autors a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Edifici de l'escola de Pavia. Talavera. La Segarra. Lleida.

En la meva recerca m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Si no apareix a https://issuu.com/1coneixercatalunya , entre les 936 escoles que tenim publicades, la del poble son vius i/o vas néixer, pregunta-ho a les persones d’edat que encara estiguin vives, i ens ho envies a coneixercatalunya@gmail.com i/o publica-ho a :
https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

La memòria històrica es recuperarà NOMÉS si ho volen els ciutadans.

No hay comentarios:

Publicar un comentario