domingo, 14 de marzo de 2021

TENIU DADES DE L’AUTOR DE L’EDIFICI DE L’ANTIGA CENTRAL ELÈCTRICA AL CARRER DEL REVALL,14?. MARTORELL. EL LLOBREGAT JUSSA, OFICIALMENT “BAIX/BAJO”.

 

La Joana Marlés i Alemany, l’any 1988, en retratava la façana “ Vista de l'edifici” per Patrimoni Gencat. Aleshores el carrer s’anomenava Raval, avui del Revall.




http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=18614


A la fitxa s’explica que en origen fou una central elèctrica, la primera que tingué Martorell.


Es data l’edifici a darreries del segle XIX


Edifici entre mitgeres estructurat en planta baixa i pis. La façana és feta de maó deixat a la vista. Les obertures, avui tapiades amb maó, eren arcs apuntats per aproximació de filades. L'edifici destaca sobretot pels seus remats, a la zona superior hi ha obertures molt verticalitzants, formant un frontó amb formes similars a merlets; trobem buits i plans, motllures i altres recursos que donen molt de dinamisme al mur. Aquesta és la façana sud i la distingim de la nord, de tipologia similar, pel relleu d'una figura femenina al centre.


Els amics de Pobles de Catalunya, daten l’edifici entre els anys 1888-1910

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=12629


No la trobava al Mapa de Patrimoni:

https://patrimonicultural.diba.cat/cercador


La Maria Àngels Puig, em deixava un comentari;  ara sembla una ermita.

https://www.google.com/maps/@41.4750027,1.9323668,3a,60y,339.61h,100.41t/data=!3m6!1e1!3m4!1sLbeLMJCEM9-350HC2JpOFA!2e0!7i16384!8i8192     


A la publicació :

https://turisme.martorell.cat/itineraris-culturals/itinerari-modernista/


sembla suggerir-se que l’autor va ser Josep Ros i Ros (Martorell 1885- 1951), no sembla versemblant tota vegada que obtenia el títol d’arquitecte l'any 1911.


L’edifici no té l’estil  de Pere Ros i Tort ( Martorell, 1848, Martorell, 1922) , mestre d’obres, i pare de l’arquitecte Josep Ros i Ros en qui treballaria quan aquest començava la seva trajectòria professional.


Ens agradà tenir noticia de l’autor de l’edifici, i de les previsions de futur per aquest edifici a l’email castellardiari@gmail.com


No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19;  confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

 

Cuideu-vos molt, Madrid reconeixia 22.803. (T víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210312_cam_covid19.pdf

 

Catalunya des de l’inici de la pandèmia 21.000

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

El "laissez faire, laissez passer" practicat des del nacionalsocialisme, ha situat el REINO DE ESPAÑA com a campió mundial indiscutible pel que fa al nombre de  víctimes


No hay comentarios:

Publicar un comentario