sábado, 20 de marzo de 2021

NOTRE DAME DE CÓLL. LA VALL DE BOÍ. LA RIBAGORÇA SOBIRANA. LLEIDA LA PROVINCIA “ESPOLIADA”.

 

El Carles Sianes, publica una fotografia de  l'església parroquial de Cóll, advocada a  l'Assumpció de Santa Maria, que com és el cas de totes les esglésies de la Vall de Boí, es troba segregada a un extrem, fora del nucli de població. Això sembla indicar que en aquest sector les esglésies no varen constituir un element generador de nuclis de poblament. La implantació de les esglésies és posterior als nuclis de poblament, dels quals es desconeix l'origen.


 


La vila de Cóll és documentada el 819 amb motiu d'una transacció de terres.


El 1085 fou donada a Sant Andreu de Barravés i al segle XIII passà a la mitra de Lleida, raó per la qual pertany al bisbat de Lleida, mentre que les altres esglésies del terme són del bisbat d'Urgell.

 

Al final de la dècada dels anys setanta, la Dirección General de Bellas Artes va realitzar obres de consolidació de l’edifici, sota la direcció de l’arquitecte Guillem  Sáez Aragonés ( Lleida, 1943 ) .

https://guillemsaez.rotary2202.org/gobernador/


 S’hi va instal·lar un cèrcol perimetral de formigó armat i es va construir una nova coberta.


Jordi Boix i Pociello / Francesc Junyent i Maydeu / Alexandre Mazcuñán i Boix / Celina Llarás Usón / Lluïsa Carabasa i Villanueva / Antoni Pladevall i Font / Joan Mora i Pedra, donen amplia informació  d’aquesta església a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1619501.xml

https://www.centreromanic.com/ca/esglesia/l%E2%80%99assumpci%C3%B3-de-c%C3%B3ll

Si podeu sortir, amb o sense els convivents, feu-ho, NO HI HA CAP GARANTIA de que la Covid.19 no ens torni a deixar tancats a les nostres comarques, ciutats, viles o pobles, i àdhuc al nostre domicili.  Tenim un mal govern/GOBIERNO


Madrid, ja pot presumir d’haver assolit els primers 23.000 morts.  

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210319_cam_covid19.pdf


Catalunya des de l’inici de la pandèmia 21.088  morts

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


Cuideu-vos molt, el  "laissez faire, laissez passer" del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, ejs ha , permès assolir el campionat mundial absolut de víctimes, la causalitat si més no és sospitosa, oi?.

No hay comentarios:

Publicar un comentario