jueves, 11 de marzo de 2021

QUE EN SABEU DE LA BARCA DE VILANOVA DE BANAT?. ALÀS I CERC. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA, LA PROVINCIA “ESPOLIADA”.

 

L’enciclopèdia catalana diu de Vilanova de Banat:

Poble del municipi d’Alàs i Cerc (Alt Urgell), situat damunt un altiplà, a 1 240 m d’altitud, que domina la vall del Segre just a l’indret que aquest riu deixa el pas engorjat pel Baridà.


L’església parroquial és dedicada a santa Cecília i la festa major se celebra a l’agost.


http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2013/11/santa-cecilia-de-banat-alas-i-cerc.html


 La població fou fundada devers el 1255, quan Galceran de Pinós traslladà l’antic castell de Banat, que era al lloc de Banat Sobirà (documentat el 860: “in villa que dicitur Banatte Subteriore”, hi ha el Mas de Banat i l’església romànica de Sant Romà de Banat, amb absis semicircular), al puig de Calbell.


https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2021/02/esglesia-parroquial-de-banat-advocada.html


El baró de Pinós atorgà una carta de franqueses als pobladors d’aquesta vila nova, que aleshores era anomenada Calbell de Banat, però que ja el 1290 és documentada com a Vilanova de Banat.


 Ambdós llocs, Banat i Vilanova de Banat, eren inclosos dins el terme més ampli del castell de Sant Jaume de Cadí, també possessió dels Pinós i a vegades anomenat roca de Sant Jaume. Va pertànyer al municipi de Cerc fins el 1970.


Sortosament els habitants han fet recerca sobre la seva història :


http://vilanovadebanat.com/historia/


http://vilanovadebanat.com/


El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi


havíem començat amb l’escola pública anterior  - i coetània  - a la dictadura franquista:


https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2021/02/edificis-escolars-anteriors-la.html


Ens agradarà tenir noticia  a l’email castellardiari@gmail.com de l’embarcació que retratava  el Jordi Vila Juncá, a les envistes de Vilanova de Banat.





Quan us deixin sortir de les “ presons locals/comarcals” poseu Vilanova de Banat, l’Urgell sobirà, i Catalunya tota a la vostra agenda.


Eviteu viatjar a llocs governats per Partits de l’Eix del Mal, perilla que prengueu mal.


https://elpais.com/espana/2021-03-10/el-psoe-y-ciudadanos-presentan-una-mocion-de-censura-contra-el-gobierno-regional-de-murcia.html


https://as.com/diarioas/2021/03/11/actualidad/1615447823_811956.html


Com deia l’Ermessenda de Valrà, aquesta colla “ tenen mala sang “.


No hay comentarios:

Publicar un comentario