sábado, 13 de marzo de 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL D’ESPAÉN, ADVOCADA A SANTA EULÀLIA. LES VALLS D’AGUILAR. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA “ LA PROVINCIA ESPOLIADA”.

 

  El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi


 En aquesta ocasió , m’enviava imatges de l’església parroquial d’ Espaén, advocda a Santa Eulàlia o Sant Sadurní , al terme de les Valls d’Aguilar, a la comarca de l’Urgell sobirà.




 




A.Moras, aclaríem que es tracta de l’Antonio Moras Navarro, del que ens agradara tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com del lloc i data i si fos el cas – que pensem que no – de traspàs, i alguna dada de la seva experiència vital.




 Vista lateral de l'església, i pensem que del fossar . 1983


La Maria Lluïsa Cases i Loscos  ens agradarà tenir noticia del seu lloc de naixement, i àdhuc de l seva peripècia vital a l’email castellardiari@gmail.com   , escriu a : https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0605601cv.xml


 El poble d’Espaén, escrit antigament Espaent, formava part de l’antic terme de la Guàrdia d’Ares, integrat des del 1972 en el de les Noves de Segre, i és situat a la dreta del riu de Castellàs. Als afores del nucli de població hi ha les restes d’una església que, segons les fonts, estava sota l’advocació de santa Eulàlia, a qui també és dedicada l’actual església, o de sant Sadurní.

 

L’església d’Espaén és documentada l’any 1314, en la irelació de parròquies del bisbat d’Urgell visitades per manament de l’arquebisbe de Tarragona. Aquesta parròquia era integrada al deganat d’Urgellet, on és relacionada, també, el 1391, any en què fou recaptada la dècima a la diòcesi d’Urgell.

 

Espaén formava part del vescomtat de Castellbò, i al final del segle XV, dins la divisió del vescomtat, era inclosa a la batllia de la vall d’Aguilar del quarter de Castellbò.

 

L’església de Santa Eulàlia d’Espaén, sufragània de la de Castellàs, actualment es troba annexa a la parròquia de Noves de Segre.


És formada per un edifici de forma trapezial, amb dues capelles laterals a manera de creuer; la capçalera és coberta amb volta i la resta amb embigat. És el resultat de diferents refaccions sobre una església segurament romànica.

El proper dilluns, 15.03.2021 s’aixeca l’estat de presó comarcal, que s’amplia ara a l’àmbit autonòmic, espero tenir ocasió – si dura el temps suficient – de tenir ocasió de conèixer personalment al Jordi Vila Juncá.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe  ;  recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19;  confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

 

Cuideu-vos molt, Madrid reconeixia 22.803. (T víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210312_cam_covid19.pdf

 

Catalunya des de l’inici de la pandèmia 20.982.

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

El "laissez faire, laissez passer" practicat des del nacionalsocialisme, ha situat el REINO DE ESPAÑA com a campió mundial indiscutible pel que fa al nombre de  víctimes

No hay comentarios:

Publicar un comentario