miércoles, 31 de marzo de 2021

LA CREU DE PAL DE CASTELLBÒ. MONTFERRER I CASTELLBÒ. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA, LA PROVINCIA “ ESPOLIADA”.

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i que sense cap mena de dubte es mereix un doctorat “ sudoris causa “, o gaudium causa “,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?


En aquesta ocasió , recuperava una fotografia de la Creu de Pal de Castellbó, esculpida en pedra reproducció de la creu gòtica original que va ser destruïda, en part,  en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, episodi que la dictadura batejava com “la guerra civil”, i que “a la força…, els pengen  han acabat assumint historiadors gens sospitosos d’admirar i/o compatir aquella ideologia.

 

 


La creu està muntada damunt una pilastra de planta quadrangular realitzada en llicorella.


La creu pròpiament dita és de pedra . Sobre un eix cilíndric en forma de creu llatina es disposa una motllura quadrilobada, inscrita en qun quadrat, que allotga al seu interior una crucifixió esculpida. El perfil quadrilobat conté una inscripció, il·legible, que sembla gòtica. Els tres braços superiors es rematen amb un collarí perlat i un floró esfèric que té relleus vegetals esculpits que semblen flors de lis. Al braç vertical inferior sembla intuir-se un escut.


La creu va ser trossejada en els decurs del conflicte bèl·lic que com reiteràvem suara començava amb l’alçament dels militars feixistes a les ordres de general Franco  contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República espanyola.


Durant la dècada dels anys quaranta va ser substituïda per una reproducció, mentre que la part conservada de la creu original es guarda al Museu Diocesà d'Urgell




http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=30649


El passat càtar de Castellbò, feia que algunes persones la qualifiquessin com la Creu Càtar.

 

https://www.diariandorra.ad/noticies/cultura/2013/07/01/el_darrer_refugi_dels_catars_15921_1127.html


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella  norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT

No hay comentarios:

Publicar un comentario