jueves, 28 de noviembre de 2013

SANTA CECILIA DE BANAT. ALÀS I CERC. L’URGELL SOBIRÀ. CATALUNYA

Rebia una fotografia de la Rosa Ventura Cutrina de l’església parroquial de Santa Cecilia de Banat, un poble del municipi d’Alàs i Cerc (Alt Urgell), situat damunt un altiplà, a 1 240 metres d’altitud, que domina la vall del Segre just a l’indret que aquest riu deixa el pas engorjat pel Baridà. Del topònim trobem ‘territori governat per un ban’, i de ban ‘disposició de caràcter general en forma d’ordre que l’autoritat imposa directament a la població’. Ho trobem tot plegat un xic ‘enfollisconat’ i ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Costa d’entendre com s’alçaven aquests edificis religiosos en unes comunitats que afegits els actuals termes d’Alàs i Cerc, tenien una població inferior a les 500 ànimes.


No trobava cap referència al moment en que s’edificava la torre – que té un clar origen defensiu- , llegia que l’església es començava a refer per part del rector Pere Montanya, i la donava per definitivament acabada Cipria Montanya, nebot de l’anterior, i com ell rector de Santa Cecilia.

El Miquel i la Rosa havien tingut ocasió de documentar aquesta esglesiola en una anterior visita : http://indretsescbergueda.blogspot.com.es/2013/09/santa-cecilia-de-vilanova-de-banat-alas.html

La demografia amb només 376 habitants al tancament de l’any 2012, inclou ‘ de facto’ , Alàs i Cerc, dins del ‘forat negre de Catalunya ‘.

No hay comentarios:

Publicar un comentario