jueves, 28 de noviembre de 2013

LA RECTORIA DE SANTA MARIA DE CORNELLÀ. LLOBREGAT JUSSÀ.

Fèiem, sota un fred quasi polar, un tomb per Cornellà, a la comarca del Llobregat jussà, l’Antoni Ibáñez Olivares, i l’Antonio Mora Vergés, no em sobtava comprovar que no disposa la Ciutat d’un Catàleg de Patrimoni en línia.

Retratava la façana de l’edifici de la Rectoria – avui de propietat municipal – del que ens diu la descripció tècnica; edifici de planta, pis i golfes. Fet amb carreus de pedra ben aparellats, la seva estructura recorda els palauets de tres pisos que apareixen a partir del Renaixement, però amb unes senzilles formes força populars. La mobilitat de la disposició dels carreus que fan de muntants a les finestres és d’un estil clarament barroc, que es correspon a l'època de construcció de l'edifici (segle XVIII). La restauració i remodelació moderna de l'edifici el ressalta, però l'arrebossat de l'exterior falsifica la seva aparença original. A l'interior, les modificacions són més reeixides, amb estructures funcionals metàl•liques que no trenquen l'harmonia de l'estil original.


La construcció apareix documentada com a masia des del primer terç del segle XVI, era senyoria directa de la Pia Almoina, depenent de la catedral de Barcelona.

Acull actualment l’Arxiu Històric.

No hay comentarios:

Publicar un comentario