Qualificava de ‘totum revolutum’ , l’edifici de la CASA CONSISTORIAL d’aquest municipi de la comarca del Llobregat jussà, al que els criteris tècnics atorguen un caràcter noucentista. Les columnes preromàniques amb capitells corintis, connecten inevitablement aquest equipament destinat a l’activitat política, amb l’àmbit religiós.
L’església parroquial advocada a Santa Maria, era en construcció al segle XI (entre 1065 i 1095) anys en que hi ha enregistrades donacions en moneda per a la construcció del Temple. Als segles XV i XVI s'hi obriren diverses capelles laterals.
No en tenim cap imatge, i hom parla d’una església paleocristiana anterior de planta basilical amb absis de cinc cares, segurament sobre els fonaments d’un antic temple pagà, a la que a darreries del segle X hi van ser afegides dues columnes preromàniques amb capitells corintis, amb influència de l’art cordovès, suport de l’arc major de l’església.
En el lloc on s’havia alçat la primitiva església visigòtica, els parroquians hi van construir una nova capella sota l’advocació de Sant Salvador.
Cap a la segona meitat del segle XVIII, hom bastí una nova església al mateix lloc de l'anterior que és la fou enderrocada el 1936, de la que gràcies al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya (Arxiu Gavin ), en tenim una imatge.
L’arquitecte Enric Mora Guasch, refeia de cap i de nou, desprès del conflicte bèl•lic que es generava per la sedició dels feixistes contra el govern de la II República, l’església advocada a Santa Maria, de la ciutat de Cornellà, a la comarca del Llobregat jussà, la història ens confirma que en aquesta població – a la més petita contrarietat - tenen el mal costum d’enderrocar l’església parroquial de Santa Maria, i de fer-ho a càrrec dels pressupostos Municipals . Així va ser almenys, en els dies foscos del darrer genocidi contra Catalunya 1936-39.
No hay comentarios:
Publicar un comentario