viernes, 22 de noviembre de 2013

CAPELLA DE SANT JOSEP DE CAL RIBÓ A ORTEDÓ. ALÁS I CERC. L’URGELL SOBIRÀ. CATALUNYA

La Rosa Ventura Cutrina , m’enviava un e.mail amb algunes notes i les imatges de la casa que ella anomena de Mossèn Manuel Pal Casanovas, que naixia a Ortedó el 25 de desembre de 1932.




També les de la Capella de Sant Josep de cal Ribó a Ortedó, que dedueixo és la que s’identifica com la casa de Mossèn Manuel Pal Casanovas, que podem datar als segles XIV-XV.


La màxima presència humana es donava en aquests indrets al cens de 1857 amb 1.326 ànimes, que es veuran reduïdes a 1021 al final del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ), i a tant sols 461 quan es declarava ‘oficialment ‘ la mort del sàtrapa F.F; es tanca l’any 2012 amb 376 habitants.

Darrera de la caiguda demogràfica hi ha una part de ‘ la possible’ explicació a l’abandó del Patrimoni Històric i/o Artístic, i de la seva documentació; la part però més gran – i amagada del iceberg – està en la incúria habitual de l’administració envers la cultura – sobretot, si NO ÉS la castellana /española - .

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com i volem suposar que també a ajuntament@alascerc.ddl.net

No hay comentarios:

Publicar un comentario