lunes, 25 de noviembre de 2013

CAMPANAR ROMÀNIC DE SENTMENAT. EL VALLÈS OCCIDENTAL JUSSÀ. CATALUNYA

La dedicació del nou temple va tenir lloc el dia 11 de febrer de 1745, era aleshores bisbe de Barcelona i vicari general castrense de l'exèrcit espanyol per nomenament de Felip V, Francisco del Castillo y Vintimilla, fill dels marquesos de Villadarias i prínceps de Vintimilla, (Brussel•les, 18 de febrer de 1692 – Jaén , Espanya, 15 de desembre de 1749).

Sentmenat passava dels 663 veïns de 1717, a les 906 ànimes de 1787, aquest creixement s’enduia per davant l’església romànica de la que ens restava únicament el campanar, la seva tipologia permet situar-ne la construcció cap a finals del segle XI o principis del segle XII, hom defensa que l'obra va ser construïda sobre l' absis d'un edifici preromànic (segles IX-X).


El Josep Salvany Blanch, el retratava durant el primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ), podem apreciar algunes diferencies pel que fa a les finestres, entre aquella imatge i l’actual.


El romànic s’ha conservat millor en llocs aïllats, però sortosament en tenim encara molts testimonis a les terres del Vallès, del Bages, del Penedès, i àdhuc en aquells territoris que han patit de forma més extrema, les embranzides de l’especulació urbanística, Barcelonès, Llobregat Jussà, Maresme, Garraf,... , ens cal NOMÉS fer-ne una mínima divulgació des dels mitjans de comunicació i/o les Administracions Públiques

No hay comentarios:

Publicar un comentario