sábado, 28 de agosto de 2021

CAL MANXOT , LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DEL ROSER I ALTRES “ TRESORS DESCONEGUTS” DE BELLVER DE CERDANYA. VEGUERIA “ IN PECTORE “ – FINS QUAN SENYOR? – DELS PIRINEUS.

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

  

En aquesta ocasió m’enviava imatges del Mas de Cal Manxot i la seva capella advocada a la Mare de Déu del Roser,  situada a  Santa Eugènia de Nerellà, al terme municipal de  Bellver de Cerdanya






Important mas, encara actiu,  que no sabia localitzar al Catàleg de Bens a Prtotegir :


https://www.bellver.org/actualitat/projectes-municipals/pla-dordenacio-urbana-poum

 

file:///C:/Users/Usuario/Pictures/POUM%20BEL_AP_Cataleg%20de%20b%C3%A9ns%20a%20protegir.pdf


Llegia que apareix documentat des del segle X , el nom de Magnarice o Mannyariu.


L'edifici principal és una amplia torre quadrangular, en el centre del conjunt de planta baixa i tres pisos, adossades al qual es troben les altres dependències.


Conserva una antiga capella dedicada a la Mare de Déu del Roser.


 Per aquest indret hi passava el camí que es dirigia a Sant Jaume o Santiago de Compostela.


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=7636


https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0008920.xml

 

En la meva recerca per  :

 https://www.bellver.org/actualitat/projectes-municipals/pla-dordenacio-urbana-poum


trobava imatges força  interessants de les que confio que algun bellverenc/ bellverenca  ens podrà la història a l’emial castellardiari@gmail.com

Escola d’Eller







Sense dades


Escola de Bor




Sense dades


Escola d’Ordèn





Sense dades

L'Estudi  d’Olià.




(1931 - entre 1964 i 1966) fou un antic col·legi localitzat a l'entitat de població d'Olià, que pertany al municipi de Bellver de Cerdanya.


Fou un col·legi dels tres pobles germans (Olià, Nas i Santa Eugènia de Nerellà).


L'edifici és localitzat a l'entrada del poble d'Olià.


És un edifici rectangular de dues plantes, en bon estat de conservació construït amb totxana, arrebossat i pintat, pel que respecta la teulada s'ha utilitzat teula àrab. A la primera planta s'hi donava classe, era una aula única. A la planta superior hi havia l'allotjament del professor/a.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario