jueves, 10 de marzo de 2022

IN MEMORIAM DE LA FÀBRICA PAGANS DE GIRONA

 

L’Antoni Bordas Belled, pública ;  1987. Imatge de David Quintana en la que podem veure la façana de la fàbrica de sabó "Pagans" al carrer "Migdia". Avui enderrocada. Desprenia uns olors molt forts a causa de les matèries primeres que feien servir per produir els seus productes . També tenien un altre fàbrica a Celrà i posteriorment al enderrocar aquesta un altre a la carretera que va de Medinyà a Verges.  Aquí una imatge pel record. CRDI.




Llegia a : https://premisrecerca.udg.edu/Portals/0/CS/Premis%202017/1972-tdr-definitiu.pdf


A l’Emili Grahit i Papell (Girona, 26 d'agost de 1850 – Girona, 10 de març de 1912) li van dedicar un carrer, on segons explica  l’Oriol Tarrés Clara, l’any 1944, Pagans, S.A. decideix posar en funcionament una fàbrica a les afores de Girona; en concret a Emili Grahit és on es decideix establir la seu d’aquesta manufactura de sabons.


Amb els anys i l’aparició dels detergents, Pagans SA es va especialitzar en la producció de gelatines. A Burgos els treballadors hi anaven a recollir ossos dels quals s’extreia aquesta gelatina


Tot aquest procés, que es feia a Emili Grahit , emanava una pudor que feia incompatible l’expansió del nucli urbà de Girona cap al sud amb la urbanització dels espais que envoltaven la fàbrica de Can Pagans.


Molts veïns del barri ja havien manifestat queixes pels olors insuportables que havien de patir mentre la fàbrica va estar en funcionament; a més patien per la incertesa provocada per un accident que es va produir estant la fàbrica enmig de la ciutat.


Concretament va ser l’any 1978 que va explotar un dipòsit d’àcid clorhídric, cosa que va acabar de fer decidir l‘ajuntament el trasllat de la factoria a Cervià de Ter.


Aquesta operació fou executada a la primavera de l’any 1986, per tant força anys després del començament de la urbanització del carrer que havia començat cap els anys 70.


D’aquí que els veïns s’hi mostressin tan a favor.


Cap dada, dissortadament com és mal costum, dels promotors i de l’autor de l’edifici, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com

La pregunta és, en ambdós casos es parla de la mateixa fàbrica?.


No hay comentarios:

Publicar un comentario