domingo, 13 de marzo de 2022

ESPAÉN A VISTA D'OCELL. LES VALLS D’AGUILAR. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” DELS PIRINEUS.

 

El Jordi Vila Juncá publica una fotografia a vista d’Ocell, del poble d’Espaén (escrit antigament Espaent)  enlairat a 1 120 metres a la dreta del riu de Castellàs, al terme de les Valls d’Aguilar, el nom es correspon amb la morfologia del nou terme, excepte pel que fa a les terres de Bescaran, que no pertanyen a la conca de la Valira sinó a la del Segre.



Les cases són de mida modesta, amb parets majoritàriament de pedra vista. Les cobertes són de teula i a doble vessant.


 L’església de Santa Eulàlia d’Espaén, sufragània de la de Castellàs, té forma trapezial, amb dues capelles laterals a manera de creuer; aquestes capelles i l’espai de l’absis són coberts amb volta de canó, mentre que la nau es cobreix amb un embigat


Encara és certa aquesta afirmació ?; a l'entrada a Catalunya, venint del Principat d’Andorra , prop de la carretera de Noves a Taús, hi ha un cobert on es carregaven les llaunes de la llet destinades a les indústries làcties de la Seu d'Urgell.


http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2020/12/esglesia-parroquial-de-santa-eulalia.html


https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0605601cv.xml


Pel que fa a la divisió territorial de Catalunya, avança únicament a nivell normatiu;  Llei 2/2017, del 15 de febrer, de modificació de la Llei 30/2010, de vegueries. Llei 30/2010, del 3 d'agost.


Suposadament els diferents governs de la Generalitat de “ Barcelona”  estan composats per persones que s’estimen Catalunya, atès el resultat en aquest camp, dóna tota la sensació contraria, oi?.


Personalment enyoro la Mancomunitat de Catalunya, feien molta feina, i tenien una mínima  despesa en personal. Dissortadament ens manquen  persones com l’Enric Prat de la Riba i Sarrà (Castellterçol, Moianès, 29 de novembre de 1870 – 1 d'agost de 1917), em temo que amb ell, es va trencar el motlle.

https://www.ara.cat/opinio/testament-politic-prat-riba_129_2657738.html


Tenim un xic aturada la recerca dels edificis escolars anteriors i/coetanis a la dictadura franquista a la comarca de l’Urgell sobirà, demanem la vostra col·laboració per a recuperar aquesta memòria històrica,  esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Qui perd els orígens, per la identitat.


Quan el preu dels combustibles ho permeti, poseu  les Valls d'Aguilar, l'Urgell sobirà, la Vegueria " in pectore dels Pirineus,   Catalunya a la vostra agenda. 


En aquests dies veiem esborronats els terribles efectes del Genocidi que la Rússia de Putin, practica contra Ucraïna, Mutatis Mutandis ,  molts persones entenen ara que Carles Puigdemont i Casamajó ( Amer, Selva, 29 de desembre de 1962), prenia – malgrat que això li suposava un gran sacrifici a nivell personal, a ell, i a la resta de membres del seu govern -  la decisió correcta.  


El genocidi que Rússia practica a Ucraïna, amb la permissivitat dels mals dits països democràtics – a Catalunya d’això en tenim memòria - , esta deixant les primeres planes de la premsa “ oficial”, que es fa ressò entre altres de la convocatòria de vaga del sector del transport: 

https://www.antena3.com/noticias/economia/transportistas-estallan-gobierno-convocan-huelga-14-marzo-rien-nosotros_202203086227bd22f5e39e0001f0a277.html


Venen mals temps per a la musica, oi? 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario