domingo, 2 de julio de 2023

MAS CA LA XATONA. OLOT. LA GARROTXA

 


El Matias En Mais Castanyer, publica una fotografia de la Xatona, al termed’Olot, a la comarca de la Garrotxa de la que en diuen a :

http://webvella.olot.cat/FitxersWeb/28196/210%20B.pdf

Mas de caràcter rural, d’ús residencial agrícola. Casa de planta baixa i planta pis, de planta rectangular, d’estructura de murs de pedra volcànica i coberta amb teula àrab a dues aigües, vessant cap a façanes llargues. La casa ha estat reformada i actualment presenta obertures regularitzades a la façana de migdia, zona on trobem una terrassa a partir d’un terraplè suportat per un mur de pedra. A la part posterior de la casa i a nivell de planta baixa hi ha una entrada de garatge. Les façanes estan esquerdejades amb morter de calç i les obertures, majoritàriament són irregulars i desordenades. La casa està en mig d’una zona enjardinada i d’horts. El mas està separat de la carretera per un mur de pedra volcànica. Està en bon estat de conservació

Situada al pla de la Moixina amb vistes a nord-est a Aigüanegra, a sud-est a Pujou, a sud-oest al  Puigsacalm i al nord a Olot.

L’accés és per la carretera de la Moixina.

No en trobava imatges al Fons Estudi de la Masia Catalana:

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Olot/page/1

L'Estudi de la Masia Catalana va ser un projecte ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social. Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili.

El fons fotogràfic consta de 7.705 imatges d'unes 1.500 masies de Catalunya i les Illes Balears, realitzades per fotògrafs de renom com

Adolf Zerkowitz (Viena, 1884 - Barcelona, 1972) , Antoni Gallardo Garriga (Barcelona, 1889-1942, Baltasar Samper Marquès (18881966) , Cèsar August Torras Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 - 22 de juny de 1923) , J. Dolcet – Ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com , de nom , cognom matern i lloc i data de naixement i traspàs -  Josep Mª Armengol i Bas ( Barcelona, 1865 + + Barcelona, 1941 ), Joan Estorch Salomó – ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellàrdiari@gmail.com -  , Jordi Audet Viñals - ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellàrdiari@gmail.com -   , Josep de Cabanyes – ens agradarà tenir noticia del cognom matern, i el lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com - , Lluís Bonet i Garí (el Cros, Argentona, Maresme 5 d'agost de 1893 - Barcelona 1993) o Valentí Fargnoli Annetta (Barcelona, 12 d'abril de 1885 -Girona, 7 d'abril de 1944), entre altres, de gran valor arquitectònic i etnogràfic.

Aquest fons fou cedit l'any 1975 al CEC per la senyora Núria Delétra-Carreras Patxot

Em comentava un bon amic, que dissortadament la documentació de  forma parcial, fins en algun cas barroera, és una més de les “ males herències “ que ens deixa l’ocupació de Catalunya d’ençà de 1714, agreujada molt especialment desprès de la caiguda de lI República.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/04/va-ser-jordi-audet-vinals-lautor-de-la.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario