viernes, 7 de julio de 2023

SANT FELIU DE CALMELLA. LA CATALUNYA SOTA DOMINI DE LA MAL DITA REPÚBLICA FRANCESA

 

Trobava una fotografia de l'església parroquial del poble de Calmella, cap de la comuna del mateix nom, de la comarca dels Aspres, tradicionalment adscrit a la del Rosselló


Quan al topònim, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997)   ens diu ; Calmicella, diminutiu de calmis (cim planer o capçada d'una serra).

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-feliu-de-calmella

Sant Feliu de Calmella és una església de nau única amb un absis semicircular decorat amb arcs llombards, columnes i capitells. Corona la coberta un petit campanar d'espadanya amb una obertura superior i dues d'inferiors.

El portal d'entrada, a la façana meridional, és ornamentat amb un arc en forma de dents de serra; al mur al costat d'aquest portal hi ha adossada una capella lateral oberta a l'exterior.

L'església conserva una marededéu romànica del segle XII , la "Mare de Déu de la Salut", de fusta policromada.


 De la mateixa època és una pila baptismal, decorada, de granit. També té restes d'un baldaquí del segle XIII, una marededéu gòtica provinent del santuari de la Mare de Déu del Coll, i també s'hi poden contemplar retaules del XVII i XVIII.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/12/goigs-la-mare-de-deu-del-coll-calmella.html

Que la Marededéu de la Salut, la Marededéu del Coll i Sant Feliu, elevin la nostra pregària a l’altíssim; Senyor, allibera el teu poble!!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario