lunes, 31 de julio de 2023

EL CALVARI DE GIRONA

 El Ferran Carbonell Prat , publica la fotografia d’una part de l’itinerari  del Calvari de Girona, des del carrer de la Torre Gironella fins a la capella homònima .


 El formen 14 capelletes que indiquen les estacions del Via Crucis.

 Les capelletes són de quatre costats, obrint-se un al públic i per una mena de fornícula d'arc de punt rodó, protegida per reixa. Dins, uns quadres de ceràmica de forma quadrada, de marc de terra cuita amb motllures i dins rajoles pintades a mà. Les ceràmiques són de la Bisbal. L'element es clou amb un teulat de llosana de pedra i a dos aigües. Exteriorment remolinats. Totes són iguals, excepte la que representa l'enterrament de Jesús al Sepulcre, i que té dos cossos laterals sobresortits. L'itinerari ve a demostrar, per les sinuositats i els desnivells, el mal camí de Jesús en la seva Passió.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/21564

La capella del Calvari  és un edifici d'una nau, amb absis carrat a l'exterior, poligonal a l'interior però. 



https://www.pedresdegirona.com/capella_calvari.htm

Nau de dos trams, amb nervis i claus de volta. 

Exterior molt senzill. 

Fotografia. Josep Maria Viñolas Esteva

Façana amb porta d'arc de punt d'ametlla i dos pilastres laterals que sostenen els dos vessants del teulat, a mena de frontó. Els laterals són llisos i amb els contraforts de les arrencades dels nervis de l'interior. A banda i banda de l'absis hi ha sengles saletes de mides diferents amb portes de llinda resta i òculs al damunt. L'església és de coberta a dues aigües. El conjunt s'aixeca sobre una plataforma de terra i muret de conteniment.

Que el Sant Crist del Calvari, elevi a l’Altíssim la pregària de gallecs, bascos, catalans, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor, Allibera el teu poble!!!


No hay comentarios:

Publicar un comentario