lunes, 21 de agosto de 2023

APLEC DE LA MAREDEDÉU DE BIUSE. LLAVORSI. PALLARS SOBIRÀ.

 

Li devem a mossèn, Josep Maria Viñolas Esteva (  Salitja , a Selva, Girona,  10-03-1966 ), un alt reconeixement per la seva tasca, de recollir i publicar els Goigs de moltes esglésies, capelles, santuaris i ermites de Catalunya.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/05/goigs-la-mare-de-deu-de-biuse-llavorsi.html

En el Capbreu de Rialb de 1645: al «lloch de Biuse e o Laborsi»: que llavors ja era «dirruit los habitants de Biuse se'n baxaren a Llavorsi, i tota la vila de LI. posseheix lo terme de Biuse ,la unió que feren les 9 cases de Biuse a la vila de Llevorsi no se'n  troban actes, ques degueren cremar quant se crema la Vila»




L’Àplec de Biuse es celebra cada segon cap de setmana de maig;  desprès de la celebració litúrgica  es reparteix un pa de quart de quilo a tots els assistents (la caritat de Biuse), i escampats pels prats, els pelegrins preparen el dinar o ja se'l porten fet de casa per a l'ocasió.



Quan al topònim Biuse:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=9334

Es duen a terme encara nombrosos aplecs A L’ENTORN DEL PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU, i fora molt bonic, publicar imatges de totes les esglésies, capelles, santuaris i ermites, on es duen a terme, oi?:  

https://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/Xarxa-de-parcs/alt_pirineu/coneix-nostra-feina/centre-de-documentacio/biblioteca_digital/patrimoni_cultural_i_immaterial/memoria-aplecs.pdf

Que la Marededéu de Biuse, i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits   ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 La selecció  femenina de futbol aconseguia el Campionat del  món gràcies al gol de l’Olga Carmona García (Sevilla, 12 de juny de 2000 ), si és certa la cita atribuïda al rei  Carlos III: “Ni gitanos ni murcianos ni gente de mal vivir quiero en mis ejércitos", està clar que una vegada més els Borbons, desaprofitaven una ocasió d’or per tenir la boca tancada, oi?. 

 El nostre més sincer condol a l’Olga Carmona García, pel traspàs del seu pare.

El nostre rebuig al Luis Manuel Rubiales Béjar (Las Palmas de Gran Canaria23 de agosto de 1977) presidente de la Real Federación Española de Fútbol,  que menystenia manifestament a les jugadores. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario