domingo, 6 de agosto de 2023

IN MEMORIAM DE LA MATERNITAT D’ELNA. LA CATALUNYA SOTA DOMINI DE LA MAL DITA REPÚBLICA FRANCESA.

 

L’arquitecte Viggo Theodor Dorph-Petersen (Ishøj (Dinamarca), 9 de febrer de 1851 - Perpinyà, 23 de juliol de 1937)va ser l’autor del Castell d'en Bardou a Elna, l’any 1900.


L’Elisabeth Eidenbenz (Wila, Zúric, Suïssa, 12 de juny de 1913 - Zúric, Suïssa, 23 de maig de 2011) formava part del Comitè Suís d'Ajuda als infants d'Espanya, i el 1937 va viatjar a Burjassot (València),..,  a Madrid, sempre com a voluntària per ajudar amb aliments, roba i medicines a mares, nens i ancians durant el conflicte bèl·lic que s’iniciava amb l’alçament armat dels militars feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República  , a més de la seva evacuació a àrees de Catalunya i València.

El novembre de1939 l’Elisabeth Eidenbenz  va endegar al Castell d'en Bardou, la Maternitat d’Elna, el primer nen va néixer el 7 de desembre del 1939.

En el període 1939- 1944, hi van néixer 597 nens de mares, víctimes innocents de la Retirada de les forces lleials a la II República espanyola,  i de la Segona Guerra Mundial, que estaven internades als camps d'Argelers, Sant Cebrià de Rosselló i Ribesaltes

També però, des de l'esclat de la Segona Guerra Mundial, la maternitat va començar a recollir mares jueves que escapaven de la persecució nazi, i hi van néixer uns 200 nens jueus.

Els alemanys van ocupar el sud de França el novembre del 1942 i els van començar a buscar per tancar-los als camps d'extermini. Aquest afany per amagar i salvar jueus va fer que la Gestapo fes visites i inspeccions freqüents a la maternitat, davant de l'oposició de la directora. L'exèrcit alemany va tancar la maternitat la Pasqua de l’any 1944.

L'edifici va estar abandonat fins que als anys 90 el va adquirir un artesà  - ens agradarà tenir noticia del nom, cognoms, i lloc i data de naixement i si fos el cas de traspàs a l’email castellardiari@gnail.com, cal eradicar el mal costum castellà de documentar la història - per establir-hi el seu taller de vitralls. Allà va conèixer casualment el 2001,  a Guy Eckstein, d'ascendència jueva, que era un dels nens que havia nascut a la maternitat, i li va explicar la història de l'edifici, desconeguda per ell. Junts van decidir buscar l'antiga infermera, i el 2002, la història perduda en l'oblit va sortir a la llum quan l'ajuntament va decidir fer un homenatge institucional a Elisabeth Eidenbenz

L’Assumpta Montellà i Carlos (Mataró, Maresme, 1958), recollia i publicava la història al llibre “La Maternitat d'Elna”

L’any 2006 la Generalitat de Catalunya concedí a Elisabeth Eidenbenz la Creu de Sant Jordi, que ja havia estat guardonada amb la Medalla dels Justos entre les Nacions (2002), atorgada per l'estat d'Israel, la Creu de l'Ordre de la Solidaritat Social (2006), entregada per la reina Sofia d'Espanya, i la Legió d'Honor (2007), del govern de França.

Ara l’Ajuntament d’Elna, demana ajuda per evitar l’esfondrament de l’edifici.

 https://www.lavanguardia.com/vida/20230530/9007850/elna-pide-ayuda-rehabilitar-maternidad.html

Elna, juntament amb Portvendres, Sant Andreu de Sureda, els Banys i Palaldà i Tarerac, eren portats per Rodrigue Furcy davant la justícia pel crim de parlar en llengua catalana, la màquina judicial li acabaria donant la raó.  En un i altre costat dels Pirineus la democràcia sembla que és  un  anhel inassolible, oi?.

Que l’Elisabeth Eidenbenz, que ens ha precedit en el retorn a la casa del Pare, elevi a l’Altíssim la pregària dels aragonesos, aranesos,  bascos, gallecs, catalans, valencians, sahrauís,  palestins, gal·lesos, ..,  i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble.


No hay comentarios:

Publicar un comentario