domingo, 13 de agosto de 2023

LA CASA MORELLÓ D’ESTERRI D’ÀNEU. PALLARS SOBIRÀ

 

L’ Ester Gonzalez Vidal, retratava la Casa Morelló, al carrer del Camp,4 d’Esterri d’Àneulloc de la tanca, del clos -  a la comarca del Pallars sobirà.



Patrimoni Gencat en diu ; edifici cantoner, integrat dins el nucli vell del poble, amb una alçada de planta baixa i tres plantes pis. La façana es compon a partir de dos eixos verticals a la planta baixa i a la planta primera, amb dues portes d'entrada a la planta baixa i dues finestres balconeres a la planta primera, respectivament. A partir de la planta segona es mantenen els dos eixos laterals, amb unes finestres, però hi apareix un eix central de finestres balconeres. Totes les obertures són d'arc rebaixat i estan emmarcades per una franja de color blanc, si bé pràcticament ha desaparegut a la planta baixa. Els balcons són amb cairats i llates de fusta amb una barana de forja decorativa. L'estructura vertical és de pedra amb rejuntat de morter de calç i revestida amb morter de calç, molt malmès a la planta baixa. La coberta és inclinada i de tres vessants, amb un petit voladís a la façana sud. L'estructura és de fusta i acabada amb teules de llicorella, i ha estat reformada.

En aquesta casa va néixer Joaquim Morelló i Nart (Esterri d'Àneu, Valls d'Àneu, Pallars Sobirà, 26 de setembre de 1858 - Barcelona, 15 d'abril de 1926)



insigne patrici que l'any 1925 deixà un llegat testamentari , i es creà la Fundació Joaquim Morelló, institució benèfica que tenia com a funció donar asil als vells pobres i atenció als malalts pobres de la Vall d'Àneu, coneguda popularment com l’Asilo Morelló. Als anys trenta es construeix l'edifici que havia de tenir la funció d'hospital. La seua primera funció va ser refugiar els mateixos habitants d'Esterri d'Àneu durant el gran aiguat de 1937. Més tard va ser utilitzada pels refugiats del conflicte bèl·lic que s’iniciava amb l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República

http://www.xtec.cat/cda-vallsdaneu/fundacio/index.html

Si en teniu ocasió, aneu al Pallars Sobirà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario