viernes, 15 de diciembre de 2023

CAL MIQUEL CARDONA. SANT JOAN DESPÍ. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 

Trobava una fotografia, Façanes de Cal Miquel Cardona de Sant Joan Despí, feta entre 1890 i 1936 per un fotògraf “ desconegut “ , i facilitada al Fons Estudi de la Masia Catalana, per  Ll. Riudor. Secció de Fotografia del Centre Excursionista de Catalunya. El mal costum, que té arrels castellanes de citar amb la lletra inicial del nom, i  sense el cognom matern, ens obliga a adreçar “ urbi et orbe “ una pregunta,  aquest Ll.Riudor, podria ser Lluís Riudor i Carol (1906-1989) arquitecte i paisatgista català. Fill de l'arquitecte Ramon M. Riudor Capella (Barcelona, 26 de juliol de 1867 – Tiana, 20 d'abril de 1938) i de Carme Carol Rosés?.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/3048/rec/3

La casa existeix encara:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/19238

L'any 1927, Miquel Cardona Duran va fer  reformar la casa amb un nou gust més burgès (data de la petició de la llicència municipal d'obres: 19-07-1927).

L'arquitecte encarregat per fer aquesta tasca va ser Juli Maria Fossas i Martínez (Barcelona, 1868 — Barcelona, 1945) . Es reformà  la façana, es construí una escala interior rematada per una torre i s'afegí dues ales laterals als costats.

Quan als esgrafiats es cita com autor Gabriel Caldés, del que ens agradarà tenir noticia del cognom matern i del lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com

https://www.arquitecturacatalana.cat/es/obras/can-po-cardona

https://www.jujol.org/2023/09/08/esgrafiats-de-can-po-cardona/

També, avui que teníem noticia de la mort del seu fill:

https://www.diaridetarragona.com/tarragona/fallece-el-hijo-de-josep-maria-jujol-CM17932415

es cita a l’arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre de 1879 - Barcelona, 1 de maig de 1949) com autor d’alguns dels esgrafiats.

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Arriben noticies terribles de Gaza i Cisjordània: 

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/lamic-invisible/

Aqui, sembla però,  que comencen els moviments dels demòcrates per foragitar FUERZA VIEJA

https://www.noticiasdenavarra.com/pamplona/2023/12/13/mocion-censura-gesto-historico-acuerdo-7634219.html

Ara però, ens convé que plogui, i de moment sembla que no ho farà, oi?. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario