martes, 12 de diciembre de 2023

LA CASA AGUILAR. SOLSONA

 

El Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929) retratava l’any 1915, la Casa Aguilar de Solsona


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/3049/rec/8


Tenia el goig i l’honor de confegir la fitxa del Josep Salvany i Blanch per al Col·legi de Metges de Barcelona

https://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=EDID

Aquest immoble està situat a la banda esquerra de la plaça Major, fent cantonada amb el carrer de Llobera (antigament de Josa). Planta baixa i un pis. La façana sobre un esvelt porxo de pilars i bigues. Sota el porxo hi ha la porta principal, amb un gran arc de mig punt i adovellat, a la que s'hi accedeix per mitjà de tres esgraons de pedra picada. Damunt el porxo, unes grans balconades, damunt les llindes unes arcaries gòtiques, amb decoracions florals. Construcció: parament de pedres tallades i en filades. La part esquerra feta malbé, s'ha reconstruït amb totxos. La façana del carrer Llobera està arrebossada. Es conserven al pis de la planta baixa diverses portes amb llinda decorada en relleus de pedra.

En aquesta casa hi havien residit els Josa i els Rovira. Trobem els Josa establerts a Solsona l'any 1106, quan Ramon Josa era una de les personalitats  més importants de la comarca. Consten com a propietaris de diversos alous en la zona d'Olius i Naves.

Al segle XVI, els Josa s'entronquen amb els Rovira (senyors de Sant Climent i Miraver), vivint les dues famílies a la casa Aguilar.

El 16 de setembre de 1710, en l'oratori de la casa es casen per procurador Francesc Portolà de Balaguer amb Teresa de Rovira i de Josa, dels quals va néixer Gaspar de Portolà Rovira (Os de Balaguer, 1716 - Lleida, 1786) , colonitzador de Califòrnia.

Els propietaris actuals es diuen també Rovira,  i provenen d'una gran masia, situada prop de la Coma i la Pedra.

El Josep Salvany i Blanch, no va participar en el Fons Estudi de la Masia Catalana


No hay comentarios:

Publicar un comentario