martes, 13 de agosto de 2024

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DEL SOLER. ENVINY. SORT. EL PALLARS SOBIRÀ.

 

L’Elisa Ros Barbosa ( Barcelona, 1958 ),  reduïda a E. Ros, per obra i desgracia d’un sistema que “ invisibilitza “  a les persones, retratava l any 1983 , el santuari de la Mare de Déu del Soler és situat al marge dret del riu Noguera Pallaresa, a uns 7 km al sud de Sort, per la carretera de la Pobla de Segur.


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/60152

Quan a la descripció llegia; edifici d'una nau, de proporcions molt allargades. El presbiteri, però, no sobresurt a l'exterior; a llevant hi ha un absis semicircular amb volta de tambor i mancada, a l'exterior, de tota decoració. La nau està dividida per tres arcs faixons que suporten la coberta de fusta i el llosat. Un banc d'obra corre al llarg de la nau. La porta situada a migdia té un arc de mig punt format per dovelles molt ben tallades i de grans dimensions. Una gran espadanya de dos arcs s'aixeca a la façana de ponent, construïda el segle XVII.

En el treball de camp de l'any 2020 es constata que l'exterior es manté en el seu estat original tot i alguns treballs de rejuntat i tractament d'esquerdes; es mantenen totes les façanes de pedra vista i la teulada de llicorella a dues aigües.

Hi podem observar una esquerda vertical considerable situada entre la porta d'accés i l'absis. Hi ha una acumulació de vegetació a la coberta de l'absis. L'interior, en canvi, s'ha reconstruït; l'estructura principal i dos dels tres arcs han estat restaurats i són de pedra vista amb unes dovelles primes i unes impostes que sobresurten. El sostre ha estat també rehabilitat, s'han mantingut algunes bigues i biguetes originals i els llistons de fusta són completament nous.

A l'interior també podem veure taques d'humitat, esquerdes i fissures. També una manca de pintura i manteniment dels enguixats. El paviment és de pedra vista amb morter d'unió.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/mare-de-deu-del-soler-sort

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25634



https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/09/goigs-la-mare-de-deu-del-soler.html

https://relatsencatala.cat/relat/santuari-de-de-la-mare-de-deu-del-soler-sort-pallars-sobira-lleida/1066373

El sostre demogràfic del Pallars sobirà  s’assolia al cens de 1857 amb 18762 ànimes,  i a començament d’aquest any 2024 consten 7248 habitants de dret.  

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19362/el-pallars-ha-guanyat-238-habitants-en-lultim-any

Els números suggereixen que  als pallaresos els anava millor quan confiaven en ells mateixos, i en l'ajuda celestial, que en l'actualitat en que tot ho fien a la Generalitat de Barcelona, o al REINO DE ESPAÑA. 

Parlar dels Pallars  inevitablement ens fa evocar el pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes per aquestes terres, va ser MOLT  més devastador, que  Othar el Cavall d’Àtila . Els Pallars , Catalunya, esperen la reparació d’aquells fets criminals.

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

https://www.youtube.com/watch?v=6gasCRxZbA4

Tenia  ocasió de fer-la petar amb una persona “ gran” , digueu-li Siset, que insistia en que  ;

Ens cal pregar  amb fe i esperança, ens cal continuar perseverant en la lluita ,  perquè l’adveniment de la democràcia i la llibertat,

No esdevinguin un somni impossible

Perquè la corrupció endèmica i sistèmica desaparegui,  

Perquè els jutges prevaricadors  siguin remoguts dels seus càrrecs

I desprès d’un judici,  expulsats de la carrera judicial,

Espoliats dels bens i drets que constin al seu nom ,

O al dels seus familiars fins a segon grau.

Insistia  en  el fet que ningú amb les mans plenes de sang,  

Ja  per acció, ja  per  omissió.

Està legitimitat a donar lliçons de res.

https://www.youtube.com/watch?v=SblbtyHoyWs

El Pallars sobirà,  els Pirineus catalans,  conserven encara un valuós patrimoni que cal divulgar.  El turisme de sol, alcohol,..,  se’l poden quedar els de Barcelona, i els pobles costaners,  la vegueria dels Pirineus té un potencial formidable que cal “ explotar”  de forma racional.  

Esperem les vostres imatges i dades a l'email castellardiari@gmail.com 

 L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

Que la Marededéu    i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels sortencs ,    farrerencs ,  tirvians , pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario