sábado, 18 de enero de 2020

CEMENTIRI MUNICIPAL DE CARDEDEU. MODERNISME AL VALLÈS ORIENTAL

Anàvem fins a Cardedeu el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés que exercia de sherpa i que els havia explicat que aquest fossar és una de les ‘visites obligades’ per als que volen conèixer Catalunya.


l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall i Mayol en relació als fossars escrivia :

El cementiri ha de ser: sentimentalment artístic, artísticament trist, constructivament seriós, sòbriament monumental, pictòricament romàntic. Decorativament místic. Simbòlicament religiós.



Aquest any s’acomplirà el primer Centenari.

L’any 1917 es comença a parlar a Cardedeu de fer un nou cementiri.

L’ alcalde JOAN ALSINA I MASIP, (Cardedeu, 1874 – Barcelona, 1964) manifesta que ha obtingut un compromís escrit de Joan Codines Terrades per la venda al marital d'uns terrenys que podien servir com a cementiri nou. Dóna vuit mesos de termini perquè l'Ajuntament es decideixi.

L'industrial Ramon Sanesteve donà 1500 pessetes com a donatiu, preu de la superfície (dues quarteres i un quartà).

El 3 d'agost de 1919, Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877 - la Garriga, 15 de setembre de 1937), arquitecte municipal Raspall presentava el projecte de cementiri.

L'onze de desembre de 1921 es beneïa el cementiri , i seguidament s’hi començaren a fer enterraments.

Patrimoni Gencat en fa una descripció quasi telegràfica; conjunt d'edificis sobre una extensió aproximada de 76Ha projectades per Raspall, seguint el mateix criteri en un conjunt únic per la seva coherència formal i representativitat d'una època. Està compost per capelles, panteons, pou i pèrgola. Conté 14 panteons, 900 nínxols de pedra granítica, porta de ferro amb un reixat i rematada per dos pilars a cada costat. La tanca és també de pedra granítica.

http://museudecardedeu.cat/que-fer-a-cardedeu/turisme-a-cardedeu-cementiri/

https://www.diba.cat/documents/429042/379da22c-9dd4-499e-bf04-65407ace48e0

https://drive.google.com/file/d/0B61qKl24hGMhQzhNbEpBVXEtRmc/view

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/10/cementiri-de-cardedeu-joies-del.htm
l


Quan donàvem per acabada la visita, el Pere Albert Carreño i el Juan Navazo Montero, assentien i àdhuc assumien que sens dubte aquest fossar és una de les ‘visites obligades’ per als que volen conèixer Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario