lunes, 13 de enero de 2020

TENIU DADES DE L’AUTOR DEL “BANC XAFARDER” DEL JARDÍ DEL PALAU TOLRÀ? CASTELLAR DEL VALLÈS.

Em portava fins al Consistori de Castellar del Vallès, una qüestió ‘menor’, l’impagament d’una quota, 15€, de la part alíquota que li pertocava a un dels veïns pels treballs de jardineria duts a terme en el patí interior que conformen les cases del carrers, Balmes, Ali-Bey, Agustina d’Aragó i Aneto, un cop feta la gestió retratava el malmès banc modernista – li convindria una restauració – que havia batejat com el ‘banc xafarder’.



N’havia fet almenys una publicació d’aquest ‘banc xafarder’ situat al Jardí del Palau Tolrà, a continuació de l’edifici, i que més enllà de la funció que se li pot suposar, servia – i serveix- com a ‘respirador’ de la planta soterrani , on hi havia el petit celler de la casa.

Tenia, i d’aquí l’adjectiu ‘xafarder’ una diguem-ne funció molt particular, des del celler de Can Tolrà, es podien sentir amb absoluta claredat les converses que es mantenien en aquell banc apartat de la casa, situat al començament del jardí, considerat a priori doncs, un lloc on poder parlar amb ‘discreció’.

Em plantejava – i ho faig extensiu ‘urbi et orbe’ – l’autoria de la seva particular ornamentació, i atenen el fet que tenim a Castellar del Vallès alguna mostra de l’excel·lent treball del mosaïcista i escenògraf modernista, Lluís Bru i Salelles (Ondara, la Marina Alta, País Valencià, 1868 – Barcelona, 1952), us sembla possible que fos ell l’autor?.


Descartem a l’ Emili Sala i Cortés (Barcelona, 22 de febrer de 1841 - la Garriga, 7 de juny de 1920), autor l’any 1877 de l’edifici de número 43 del Passeig de Gràcia, que adquiriria l’any 1903 Josep Batlló i Casanovas (Barcelona, 29 d'abril de 1855 - Barcelona, 10 de març de 1934), que l’Antoni Gaudí i Cornet (Riudoms, el Baix Camp, 25 de juny del 1852[2] - Barcelona, 10 de juny del 1926) va dur a terme una reforma integral entre 1904 i 1906. L’arquitecte va canviar completament la façana, va redistribuir els envans interiors, va ampliar el celobert i va convertir el seu interior en una autèntica obra d’art.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario