domingo, 5 de enero de 2020

EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. ESCOLA SANT MARTÍ D’ARENYS DE MUNT. EL MARESME

Anàvem fins Areny de Munt, el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, havíem començat la visita pel Santuari de Lourdes, seguien l’església de Sant Martí, on ens meravellàvem amb la capella de la Mare de Déu del Remei, a la sortida retratàvem l’escultura a la Puntaire, i lògicament l’escola Sant Martí, obra del que seria l’arquitecte municipal fins al seu traspàs , Enric Catà i Catà (Sant Feliu de Llobregat, 1878 - Barcelona, 1937), amb vinculacions familiars a la població, la seva casa pairal, era Can Pau Bernadó.




Patrimoni Gencat
ens diu de l’escola ; edifici gran amb forma rectangular amb un cos central sortint per les dues bandes. L'entrada principal ha estat variada: era on desembocaven les rampes d'accés suprimides recentment.

Consta d'un semi-soterrani, una planta baixa, un primer pis, i un pati cobert adossat. Al llarg de les façanes hi ha finestres rectangulars disposades simètricament. A l'alçada de la planta baixa i el primer pis, enmig, hi ha una cornisa que sobresurt en una façana. L'acabament és un petit ràfec de totxo vist amb ceràmica de color verd que trenca la monotonia del blanc de les parets. Actualment hi ha unes aules afegides a la part posterior de l'edifici , que han malmès la unitat del conjunt.
L'any 1931 l’Enric Catà Catà, presentava la memòria del grup escolar. No va ser fins el setembre del 1933 que començaren les obres i foren acabades l'any 1937.

Enric Catà i Catà era catedràtic de resistència; havia col·laborat en la construcció del Palau Nacional de Montjuïc. A Barcelona projectà també nombrosos edificis. Aquest arquitecte passava llargues temporades a Arenys de Munt, a Can Pau Bernardó. Treballà per l'Ajuntament d'aquest poble, i hi ha vàries obres d'ell, la més important la construcció d'aquestes escoles. Pel Gener de l'any 1937 moria al front de guerra.


Altres obres seves foren ; el pont sobre la riera de 1921, el Pla General d'Urbanització de 1932 i el Mercat i les cases pels mestres de l'any 1936. En data anterior al seu nomenament com Arquitecte Municipal ja havia intervingut el 1907 en la restauració i ampliació de la casa pairal, Can Pau Bernadó, en el projecte de la capella del Santíssim de l'església parroquial, l'any 1913, i en un projecte de rentadors públics projectats entorn de 1915

Arenys de Munt, no ha elaborat – encara – la llista d’obres del que podem definir com ‘territori Catà’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario