Anàvem el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés a retratar l’església de Sant Quirze i Santa Julita, que s’aixeca prop del Cementiri Municipal de Lloret de Mar.
Ens cridava l’atenció un magnífic pi rodó, al que lògicament batejàvem com el Pi Rodo de Sant Quirze i Santa Julita de Lloret de Mar.
A la pàgina de l’Ajuntament expliquen que l’ermita de Sant Quirze és un edifici anterior al segle XI de gran senzillesa que segueix les lleis compositives de l'arquitectura rural catalana. No es coneix amb certesa l'origen de l'ermita, però està documentada en una acta de consagració de l'antiga Parròquia de Sant Romà, que ja existia l'any 1079.
Ermita de Sant Quirze L’ermita actual té dues parts diferenciades almenys en planta: la que correspondria a l'antiga ermita medieval i que ara ocupen les dues sagristies i l'espai de l'altar major, i la que avui serveix de nau per als fidels i que alhora està situada en un nivell més baix. Aquesta darrera correspondria a una ampliació del segle XVIII, en la primera part, que descobria l'entrada primitiva –ara tapiada– per la façana que dóna a migdia (exactament al SO) amb una porta adovellada, amb una finestra a cada costat, una en el seu lloc original –també tapiada– i una altra, potser afegida després, a nivell més elevat. A la part inferior d'aquesta façana, i també en les altres d'aquesta part antiga, les parets de les quals estan formades sovint amb materials de procedència romana, s'utilitzà encara l'argila com a material d'unió de les pedres. La primitiva ermita medieval tindria uns 4,5 metres d'amplada per 10 de llargada. L'ampliació del segle XVIII va convertir la planta del santuari en una mena de quadrat de 10,5 metres de costat, aproximadament. La façana principal va ser esgrafiada l'any 1935 per Adrià Gual. En una zona molt propera a l’ermita, es van trobar fragments de ceràmica romana, una moneda de Constantí i diverses sepultures. Les troballes realitzades al voltant d'aquesta ermita podrien justificar l'existència d'una primitiva església paleocristiana i d'una necròpolis adjunta. Els genovesos la incendiaren en el segle XIV. L'ermita de Sant Quirze és, doncs, la més antiga de Lloret. En efecte, ja s'esmenta el 8 de gener de 1079 quan fou consagrada la de Sant Romà (avui ermita de les Alegries) amb aquestes paraules: A meridiei parte similiter terminatur in parrochiae Sti. Ioannis in valle marina et sic vadit per ecclessiam Sti. Chirici.
El Diari de Girona recollia en data 28.06.2012 que a l’esglesiola de Sant Quirze i Santa Julita de Lloret ‘ Costa Brava’, La Selva, Girona, Catalunya els cultes que s’hi duen a terme son els de la comunitat Ortodoxa Russa.
https://algunsgoigs.blogspot.com/2012/09/goigs-sant-quirze-i-santa-julita-lloret.html
http://relatsencatala.cat/relat/lesglesia-ortodoxa-de-sant-quirze-i-santa-julita-de-lloret-costa-brava-la-selva-girona-catalunya/1047398
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=26804
http://patrimoni.lloret.cat/ca/moll-museu-obert-de-lloret/ermita-de-sant-quirze
No hay comentarios:
Publicar un comentario