El Raul Pastó Ceballos atenen molt amablement el prec que fèiem urbi et orbe des del coneixercatalunya; amics lectors/es , aquesta situació de confinament derivada del ESTADO DE SITIO/ALARMA/EXCEPCIÓN , ens està deixant SENSE material. Us demanem que dediqueu una estona a revisar les fotografies familiars, i si en trobeu alguna en la que apareix algun element patrimonial – església, castell, edifici singular, font, arbreda, muntanya, paisatge ..., en la feu arribar a l’email castellardiari@gmail.com
Us ho agrairem infinitament nosaltres, i els lectors/es confinats que troben la lectura un moment d’abstracció d’aquesta tràgica situació.
Em feia arribar unes fotografies d’alguns edificis notables del barri de Coma-Ruga que pertany avui al Vendrell , fins a l’any 1946 però, formava part del municipi de Sant Vicent de Calders, que ‘manu militari’ s’integrà a la capital del Penedès jussà.
És fàcil pensar que si existeixen dades dels edificis que es van aixecar fins a aquell moment, estaven a l’Arxiu de l’Ajuntament de Sant Vicent de Calders. I fins és possible que llevat de la seva destrucció –intencionada – encara estiguin allà.
Abans de la dictadura franquista es van aixecar edificis notables, Villa Torres, de l’any 1910, Villa Ramona, de 1920, o l’ Villa Buenaventura, de 1933,...., l'Estany de Coma-ruga,..
Està clar que els artífexs d’aquest edificis foren mestres d’obres i/o arquitectes titulats ‘seriosos’ – res a veure amb la morralla que patim avui, oi? - . La pregunta que fem urbi et orbe justament és; algú sap qui van ser ?. Esperem respostes a castellardiari@gmail.com
Només hi ha dades – minses – de :
https://ca.wikipedia.org/wiki/Vil%C2%B7la_Buenaventura
La casa fou construïda per la família Trillas en la urbanització Bellamar que es va crear la dècada de 1920. Es creu que podia ser obra de l'arquitecte Antoni Puig Gairalt (l'Hospitalet de Llobregat, Barcelona, 28 d'agost de 1887 o 1888 - Barcelona, 17 d'octubre de 1935) -autor de l'ampliació i reforma de Vil·la Casals de Sant Salvador l'any 1932- . O bé obra de l'arquitecte Joaquim Iglesias de Abadal, que treballà molt per a la família Trillas.
La resta, Villa Torres ;
https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1324&fbclid=IwAR3mMfyioU_XZbvvXfDR0Sg96ENbEW77M7hgRUkxUrzB4_XXB8L9eh-oeOY
Villa Ramona;
https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1321
Cal atribuir-la a “desconegut” que curiosament és l’autor més prolífic de Catalunya.
L’afirmació ‘som una Nació’ està lluny de ser certa. oi?
https://tarragonadigital.com/baix-penedes/zona-aiguamolls-centre-turistic-origens-coma-ruga
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=5477
https://www.elvendrellturistic.com/estany_comaruga.php
A https://www.ara.cat/campdetarragona/fundacio-Coma-ruga-connexio-argentina_0_1948605131.html
S’atribueix a l’arquitecte Valentín Meyer Brodsky, l’atoria d’alguna de les cases, i àdhuc el disseny de la trama urbana de Coma-ruga als anys 50.
El tracte que el Vendrell va donar a Pau Casals i Defilló (el Vendrell, el Baix Penedès, 29 de desembre de 1876 – San Juan, Puerto Rico, 22 d'octubre de 1973) i la seva família, no van ser correctes, i aquí ho deixo.
Si sobreviviu a la pandèmia – i a l’estat de terror en que s’ha convertit la seva ‘gestió’ per part de GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA - poseu Coma-ruga, El Vendrell, el Penedès jussà, .., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.
El dia 30.03.2020 el GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA ampliava el confinament. Al mati del 31.03.2020 es comptaven 7.624 persones que han perdut la vida, i a Itàlia es registraven els primers brots de violència pública.
https://www.abc.es/sociedad/abci-graves-tensiones-italia-primeros-saqueos-supermercados-y-llamadas-rebelion-202003281411_noticia.html
Tal com va tot plegat, i amb el paisanatge que mana en aquest món, Donald John Trump, Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu,..., i qüestions tant greus com canvi climàtic – potser irreversible - , i les amenaces com el coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa lògic, oi?.
Ermessenda de Valrà, ens deixava una reflexió molt adient “el demà NO existeix”
Mentre ens sigui possible, amb l’ajuda de tothom, anirem continuant amb les publicacions relatives al Patrimoni històric, artístic, natural,.., de Catalunya, que segons ens manifesten els nostres lectors els fa més suportable la sensació de viure en una gàbia veient com els ocells volen lliurement.
Donec perficiam
No hay comentarios:
Publicar un comentario