jueves, 19 de marzo de 2020

IN MEMORIAM DE LA BIBLIOTEC A DE SALLENT OBRA DE LA MANCOMUNITAT DE CATALUNYA . EL BAGES.

Li explicava al Pere Albert Carreño l’experiència de la Mancomunitat de Catalunya que va posar de manifest urbi et orbe la corrupció sistèmica de la política espanyola fent una excel·lent gestió dels migrats recursos de que disposava Catalunya.



Miguel Primo de Rivera, II marquès d'Estella i VII de Sobremonte (Jerez de la Frontera, Andalusia, 8 de gener de 1870 - París, 16 de març de 1930) amb el pretext de que Catalunya gaudia d’un “exclusivismo malsano” la suprimia perquè «ayudava a deshacer la gran obra de la unidad nacional». Continuem al mateix lloc, corrupció, estultícia, ....

l’any 1918 la Mancomunitat de Catalunya que havia endegat Enric Prat de la Riba i Sarrà (Castellterçol, Moianès, 29 de novembre de 1870 - 1 d'agost de 1917) ‘seny ordenad, or de Catalunya”, fou MOLT sincer en el seu discurs inaugural, reconeixent que la Mancomunitat era una concessió simbòlica: «L'Estat, autoritzant les províncies a mancomunar-se, no s'ha desensenyoriat de res, no ha traspassat a la comunitat cap de les funcions que congestionen l'Administració central. La Mancomunitat, que com a personalitat és tot, com a poder no és res».

Va ser en el període de la Presidència de Josep Puig i Cadafalch (Mataró, el Maresme, 17 d'octubre de 1867 – Barcelona, 23 de desembre de 1956), quan es van inaugurar les quatre primeres biblioteques del pla per crear un sistema de biblioteques populars, que volia implantar per tot Catalunya. A través d’un concurs públic als ajuntaments, es va concedir una biblioteca a cada província: Valls, Olot, Sallent i Les Borges Blanquesi l'any 1919, la de Canet de Mar.

A Sallent, l’edifici noucentista, projectat per l’arquitecte Lluís Planas i Calvet (Barcelona, Barcelonès, 1879 — Barcelona, Barcelonès, 1954 ) , es va obrir al públic el 16 de setembre de 1918, i es va inaugurar oficialment el 29 de setembre.


L'edifici consta d'una sola planta, amb soterrani en el costat dret per la calefacció. A l'estructura quadrada original s'hi afegiren un cos al costat dret i un altre a l'esquerra, que, juntament amb les reformes exteriors, fan que l'edifici no tingui gaire a veure amb l'aspecte noucentista primitiu. Només a l'interior es conserven quatre columnes jòniques que decoren i sostenen un cos elevat central. En el seu origen, l’espai interior estava compost per la sala de lectura, il·luminada per les finestres del cos elevat, la sala de conferències i les dependències de serveis i de treball intern. En total, l'edifici ocupava 200m2

L’any 1943, amb plena eufòria de la dictadura que encara comptava AÑOS TRIUNFALES , amb l’excusa del 25è aniversari de la biblioteca, l’edifici es va ampliar amb una ala esquerra que va acollir la sala infantil, i es van eliminar els elements decoratius: les cúpules, el frontis i les columnes.


https://sites.google.com/site/barcelonamodernista/llus-planas-i-calvet

https://bibliotecasallent.wordpress.com/100-anys/

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/12/in-memoriam-de-la-biblioteca-publica.html

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2014/06/la-primera-bibilioteca-popular-valls-el.html

https://www.nuvol.com/llibres/biblioteques-centenaries-28858

https://www.territoris.cat/articulo/garrigues/borges-blanques-celebra-centenari-biblioteca-mancomunitat/20181203174950053373.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/11/in-memoriam-de-la-bilioteca-pere-gual.html


Restem dempeus la de Valls, i encara que molt transformades/deformades la de Sallent i la de Canet de Mar.

Si sobreviviu a la pandèmia, poseu la recerca de l’obra de la Mancomunitat de Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

Tal com va tot plegat, i amb el paisanatge que mana en aquest món, Donald John Trump, Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu,..., i qüestions tant greus com canvi climàtic – potser irreversible - , i les amenaces com el coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa lògic, oi?.

Ermessenda de Valrà, ens deixava una reflexió molt adient “ el demà NO existeix”

Ah!, em trucaven des de ves a saber on perquè els donés accés remot al meu ordinador, m’explicaven que eren de Windows i que li farien una ‘repassada’ ; em feia el suec, i us aconsello fer el mateix si us succeeix, en cas de dubte consulteu als tècnics locals que us subministraven/mantenien / reparaven habitualment la vostra màquina.

No hay comentarios:

Publicar un comentario