La Paquita Dorca Gibert atenen molt amablement el prec que fèiem urbi et orbe des del coneixercatalunya; amics lectors/es , aquesta situació de confinament derivada del ESTADO DE SITIO/ALARMA/EXCEPCIÓN , ens està deixant SENSE material. Us demanem que dediqueu una estona a revisar les fotografies familiars, i si en trobeu alguna en la que apareix algun element patrimonial – església, castell, edifici singular, font, arbreda, muntanya, paisatge ..., en la feu arribar a l’email castellardiari@gmail.com
Us ho agrairem infinitament nosaltres, i els lectors/es confinats que troben la lectura un moment d’abstracció d’aquesta tràgica situació.
Em feia arribar fotografies de l’església de Sant Pere, la parroquial de Figueres.
Patrimoni Gencat, en diu ; edifici religiós, d'origen gòtic. Situat al centre de la ciutat al costat de l'Ajuntament. La façana és molt simple amb rosassa i timpà contemporani. L' interior presenta una sola nau, amb capelles ocupant els contraforts -laterals-. Té un cimbori octogonal i campanar reconstruït - tipus fortificació - l'absis principal i 2 laterals: 1 és sagrari i l'altre sagristia. En el lateral exterior dret trobem un pòrtic amb 3 arcs apuntats, de factura posterior Baptisteri adjunt al lateral dret. La il·luminació natural s'aconsegueix per dues rosasses en els braços del creuer, i la de la nau; i pels vitralls de l'absis central.
La primera menció és de 1020 i al seu voltant s'hi bastí el nucli medieval de Figueres. Probablement es va construir sobre una primitiva església paleocristiana.
Del temple romànic inicial (segles X-XI) en queden restes dels murs de la cara nord amb una espitllera a l'esquerra de la nau, al peu del campanar. En segle XIV s'aixeca, sobre l´edifici romànic, el temple gòtic. Aquest nou edifici arribava fins a l'actual creuer i era d'una sola nau amb voltes de creueria i contraforts (sense creuer ni girola).
El 1578 es va reconstruir la façana, d'estil neoclàssic, on hi destaca un gran ull de bou que dóna llum a tota la nau. En posterioritat ha sofert nombroses ampliacions (el 1678 es començà la Capella dels Dolors, al costat nord) i modificacions. En el segle XVIII l'antiga capçalera gòtica es substituïda per un creuer i un absis poligonal. A finals L´any 1895 es va construir la cúpula segons un projecte de l´arquitecte Josep Azemar i Pont (Figueres, 1862 - Barcelona, 1914)
En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel eneral Franco conra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, l´església pateix importants destruccions (incendis i enderrocs).
Entre 1941 i 1948 es va reconstruir amb carreus de pedra, el creuer coronat pel cimbori octogonal, seguint l´estil gòtic de l´antiga nau, aconseguint així un conjunt unificat, sobri i monumental.
Del temple gòtic original es conserva la nau amb les voltes de creueria i els contraforts.
De creació gòtica, era el centre de la vida parroquial figuerenca, i d'aquest centre depenien els deganats de Figueres, Perelada i Castelló d'Empúries. Ja abolit el delme, es mantenia pels drets de peu d'altar, els d'estola i pels productes no venuts. Cremada per primera vegada, 21 Juliol 1936; el 8 de Setembre es va aprovar el decret per destruir l'església de San Pere; els treballs començaren el 8 de Novembre i varen costar mig milió de pessetes; per manca de diners no s'acabà d'enderrocar; però sí l'església dels Dolors que compartia els murs en la part Nord, part del campanar, el presbiteri i el creuer de Sant Pere. Part de les pedres de l'enderroc s'empraren per la volta i parets de carrega de la riera Galligans, en el carrer Pella i Forgas, d'altres en el Parc i a l'era Deseya.
L'any 1941 l’Amadeu Llopart i Vilalta (Sant Martí de Provençals, 1888 - Barcelona, 1970), l’ Enric Móra i Gosc, i Josep Mª Sagarra, de Barcelona, varen fer el projecte per la restauració del temple.
Si sobreviviu a la pandèmia, poseu Figueres , l’Empordà sobirà, .., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.
Tal com va tot plegat, i amb el paisanatge que mana en aquest món, Donald John Trump, Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu,..., i qüestions tant greus com canvi climàtic – potser irreversible - , i les amenaces com el coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa lògic, oi?.
Ermessenda de Valrà, ens deixava una reflexió molt adient “el demà NO existeix”
Ah!, em trucaven des de ves a saber on perquè els donés accés remot al meu ordinador, m’explicaven que eren de Windows i que li farien una ‘repassada’ ; em feia el suec, i us aconsello fer el mateix si us succeeix, en cas de dubte consulteu als tècnics locals que us subministraven/mantenien / reparaven habitualment la vostra màquina
No hay comentarios:
Publicar un comentario