El Francesc Cardona Fonoll és un dels redactors de la revista municipal (Lo Pas Nou ) de Vilanova de Meià que es publica cada trimestre , a la seva secció “lo Pasat i Present “ , al numero 17, quart trimestre 2019 ,explica les mines de lignit de Montsec de Meià i comenta el que va ser antigament la Fira de Sant Miquel a l'Hostal Roig ,i també alguna cosa del Sant del Bosc, del que em feia arribar unes fotografies, al terme de Llimiana, topònim que segons el mestre, Joan Coromines i Vigneaux(Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) voldria dir “la vil·la pertanyent a la família dels limians”, o “de la família Límia”.
A l’Enciclopèdia Catalana , https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1541501.xml es pot llegir ; El santuari de Sant Salvador del Bosc, conegut popularment com el Sant del Bosc, és situat en un repeu del vessant nord del Montsec, dominant la vall de Barcedana, des d’on surt el camí que hi mena, anomenat de les Cent Corbes.
Malauradament no ens han pervingut notícies documentals d’aquesta ermita fins l’any 1758, en què consta com a capella de la parròquia de Llimiana. La seva situació, prop de l’únic pas que des de l’Hostal Roig salva la carena del Montsec, vers la vall de Meià, la seva advocació popular “el Sant del Bosc” i la seva situació acinglerada fan pensar en la persistència, en culte cristià, d’un antic santuari pre-cristià.
S’hi celebra un aplec popular el 29 de setembre
És un edifici d’estructura molt simple, d’una sola nau, coberta amb una volta de canó de perfil deforme, que insinua un arc apuntat, coronada a llevant per un absis semicircular, precedit d’un arc presbiteral que l’obre a la nau.
La porta és l’única obertura que presenta l’edifici i es troba a la façana oest, que com les altres és totalment òrfena d’ornamentació.
L’interior està completament arrebossat, i a l’exterior es conserven importants fragments de l’arrebossat que cobria les façanes, tot i que és possible veure l’aparell, de reble de pedra llosenca, molt irregular, però amb una certa tendència a formar filades. L’element més destacable és la base de l’absis, que forma una plataforma rectangular sobre la qual s’assenta el semicilindre absidal, i que pot interpretar-se com un vestigi, o un inici, d’un absis rectangular dins la tradició de l’arquitectura del segle X.
Sense descartar cap hipòtesi, sembla més raonable suposar que correspon a un procés constructiu unitari amb el conjunt de l’absis, si ens atenim a la continuïtat constructiva dels aparells, que no permeten una filiació precisa atesa la seva extrema rusticitat i irregularitat
http://www.llimiana.com/santsalvador.php
http://sortidesambfamilia.blogspot.com/2011/04/ermita-de-sant-salvador-del-bosc-pel.html
El Raul Pastó Ceballos m’havia fet arribar també imatges d’aquesta esglesiola :
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/12/santuari-de-sant-salvador-del-bosc.html
Si sobreviviu a la pandèmia, poseu Llimiana, el Pallars jussà, Vilanova de Meià, la Noguera, , .., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.
Tal com va tot plegat, i amb el paisanatge que mana en aquest món, Donald John Trump, Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu,..., i qüestions tant greus com canvi climàtic – potser irreversible - , i les amenaces com el coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa lògic, oi?.
Ermessenda de Valrà, ens deixava una reflexió molt adient “ el demà NO existeix”
Ah!, em trucaven des de ves a saber on perquè els donés accés remot al meu ordinador, m’explicaven que eren de Windows i que li farien una ‘repassada’ ; em feia el suec, i us aconsello fer el mateix si us succeeix, en cas de dubte consulteu als tècnics locals que us subministraven
No hay comentarios:
Publicar un comentario