viernes, 3 de febrero de 2017

HOGAR NTRA SRA DE MONTSERRAT DE LAS HERMANITAS DE LOS ANCIANOS DESAMPARADOS. PALAFRUGELL. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar unes imatges del HOGAR NTRA SRA DE MONTSERRAT DE LAS HERMANITAS DE LOS ANCIANOS DESAMPARADOS, m’expliquen que està escrita en llengua castellana, perquè com deia el Rei emèrit, Juan Carles I “Nunca fue la nuestra lengua de imposición, sino de encuentro; a nadie se obligó nunca a hablar en castellano: fueron los pueblos más diversos quienes hicieron suyos, por voluntad libérrima, el idioma de Cervantes”.

Trobava A la pagina 142 de 480 de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf



Edifici de grans dimensions, de planta baixa i pis, amb pati interior. Les successives ampliacions i reformes, cercant més capacitat i funcionalitat, han anat alterant l’edificació original. Actualment la seva imatge més característica és la llarga façana del carrer del Pedró Petit, que s’estructura seguint les inflexions d’aquest vial, amb rengles d’àmplies obertures disposades ordenadament. Hi resta integrada la façana de la capella amb porta d’arc ressaltat i un òcul, coronada per un prominent frontó acabat amb una petita espadanya, damunt la qual hi ha estat col•locada, al darrer quart del segle XX, una grossa imatge “kitsch”. L’acabat de la façana és arrebossat i encalcinat, amb incisions geomètriques molt simples a la capella.

Té una capacitat per a més de 70 acollits, de tota la comarca; des de la fundació hi han passat més de 1.100 ancians.

El nom oficial és “Llar de Nostra Sra. de Montserrat”. S’haurà de canviar el rètol.

La capella és dedicada a la Mare de Déu dels Desemparats.

L’any 1897 Esteve Casadevall deixà els seus bens per fundar un asil d’ancians. Havia de ser regentat per les Germanes dels Ancians Desemparats, congregació que havia estat fundada 25 anys abans per Teresa de Jesús Jornet (Aitona, Lérida, 9 de enero de 1843 - Liria, Valencia, 26 de agosto de 1897) Fou beatificada el 27 de abril de 1958 pel Sant Pare , Pío XII y canonitzada por Pau VI el 27 de gener de 1974.

L’asil començà amb una casa modesta que acollia 7 ancians. Molt aviat es construí la capella de la Mare de Déu dels Desemparats, ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del seu autor, així com de l’edifici que també s’anà ampliant.

Demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) imatge d’aquesta capella

No consta a la relació de ‘monuments’ de Palafrugell
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Palafrugell

No hay comentarios:

Publicar un comentario