miércoles, 1 de febrero de 2017

LA CASA SAGRERA DE CALELLA DE PALAFRUGELL. .

El Joan Dalmau Juscafresa em feia seguir unes magnifiques fotografies de la casa Sagrera, al Passeig del Canadell, 17 de Calella de Palafrugell.



Patrimoni Gencat ens diu que està al nucli de Calella de Palafrugell, al barri d'estiueig del Canadell; és una casa unifamiliar de grans dimensions, formada per planta baixa, pis i terrat. A la façana principal, encarada al mar, hi ha franges ornamentals verticals i horitzontals. En conjunt la decoració és de tipus clàssic (palmetes, pilastres, capitells...); les obertures són rectangulars, la més remarcable és el balcó centrat al primer pis. Davant de la façana hi ha un espai de jardí clos per una tanca que té pilars amb florons decoratius.


Advertia força semblances amb altres edificis de l’època situats al nucli de Palafrugell.

El comentari; la casa Sagrera és un dels edificis d'estiueig bastits durant el darrer quart segle XIX en el barri del Canadell al costat de la platja, no dona contesta a la pregunta de qui en van ser els promotors, i qui va ser l’autor del projecte. El fet que això sigui dissortadament ‘habitual’, no li treu gravetat, insistim en la tasca ‘destructiva’ feta durant la dictadura franquista, que no s’ha VOLGUT recuperar des dels ajuntaments que es succeïen en la ‘democraciola’ que ens ha conduit a la misèria economista i social.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com dels promotors i de l’autor d’aquest edifici.

El Joan Dalmau Juscafresa , em deia que es posarà en contacte amb la Concepció Saurí Ros, arxivera de Palafrugell, per tal d’esbrinar – si és possible – dades d’una bona part dels edificis NO CATALOGATS dels nuclis d’estiueig de Palafrugell.

Trobàvem constància documental que moltes de les cases del passeig del Canadell es deuen al Josep Ferrer i Bataller, mestre d’obres. http://pandora.palafrugell.cat/pdf.raw?query=id:0000047411&page=33&lang=ca&view=premsa

Al magnífic treball ‘De Palafrugell a Amèrica’ del Jordi Turró i l’Eva Casals es recull que la família Sagrera, va encarregar al Josep Ferrer i Bataller, mestre d’obres, la construcció de la majestuosa casa que presideix el passeig del Canadell, al núm. 17, l'any 1886.

Cal recordar en tot moment que , QUI PERD ELS SEUS ORÍGENS, PERD LA SEVA IDENTITAT.

No hay comentarios:

Publicar un comentario