domingo, 19 de febrero de 2017

LA MUSCLERA. TAMARIU. PALAFRUGELL. GIRONA.CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa m’enviava unes imatges d’aquesta gran casa residencial bastida en el vessant que davalla vers la costa rocosa i abrupta de la Musclera, entre Cala Pedrosa i Sa Perica a Tamariu al terme de Palafrguell, a la comarca de l’Empordanet.
A la pàgina 293 de 480 de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf

Llegia que l a casa es construí a la part superior de la finca, que compren un tram del litoral pel comandant del tsar Nicolau II, Nicolau Woevodsky, nascut el 29 d'octubre de 1988 a Sant Petesburg, tot i que es feia anomenar coronel, grau al que hauria accedit si la revolució no s'hagués encarregat d'estroncar la seva carrera militar. La Vanguardia del 31 de gener de 1975, recull la noticia del seu enterrament a la cripta de la capella de la que havia estat la seva finca a Cap Roig. Ens agradarà alhora que saber l’advocació de la capella, rebre’n – si és possible – imatges del interior a l’email coneixercatalunya@gmail.com





El conjunt edificat, de clara inspiració en l’arquitectura tradicional del país i/o colonial, presenta una volumetria complexa i s’estructura d’acord amb les irregularitats del terreny, de replans esglaonats. Cos principal al centre, de tres plantes, teulat a quatre vents, terrasses i mirador d’arcades a llevant; a ponent s’hi afegeixen dos cossos laterals de dues plantes que deixen al centre un espai ocupat per pati quadrangular amb galeries d’arcades de mig punt al que dóna el gran portal d’entrada.

Obertures disposades regularment a les façanes; socolades de pedra i la resta de les façanes arrebossades i encalcinades; ràfecs sortints.

L’indret es caracteritza per la densa vegetació, amb predomini de la pineda. Té interès tot l’entorn, fins al mar, espai boscós, en part enjardinat respectant la vegetació natural, amb esglaonaments atalussats , camins i algunes dependències.

Aquesta casa la feu construir el britànic lord Islington [John Dickson Poynder-Poynder, 1er Baró Islington GCMG GBE DSO PC (31 octubre 1866 fins 6 desembre 1936), nascut John Dickson i Poynder conegut com Sir John Poynder Dickson (-Poynder) 1884-1910, va ser un polític britànic.


Va ser Governador de Nova Zelanda entre 1910 i 1912.] i avui és dels seus hereus. Fou projectada per coronel rus Nicolau Woevodsky que construí i s’establí en els seu castell de Cap Roig l’any 1927. http://www.raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/viewFile/96860/122305

La Carme Bonal Bastons, em deixa una nota al facebokk ; Rafael Masó i Valentí (Girona, 16 d'agost de 1880 - 13 de juliol de 1935) va fer l'obra per consolidar el jardí amb risc d’esllavissades al costat terrassa sobre el mar.

M’explica també que li va costar molt a l’ Anthony Grigg - 1937 + el 9 de desembre de 2016, a l'Hospital de Wairau, de Blenheim. 79 anys d'edat - guanyar el judici a la família Carrero Blanco que s'hi havien empadronat acabada la guerra.

A la meva pregunta de com van arribar aquí els Carrero Blanco, em diu que venien a estiuejar i per no sé quin fallo legal es van valdre de l'absència dels propietaris anglesos , llavors en guerra , per fer papers per intentar aprofitar-se'n. En aquell moment hi ha haver casos d'incautació, com per exemple Can Rocamora de Calella... Tot això eren caramels pels guanyadors franquistes, ..., convençuts de ser els reis del mambo

href="http://www.biografiasyvidas.com/biografia/c/carrero.htm">Luis Carrero Blanco (Santoña, 4 de març de 1904-Madrid, 20 de desembre de 1973),sempre es va dir que era un home de 'profundes creences religioses', l'anècdota que explica la Carme Bonal Bastons, ho acredita de manera fefaent.

És difícil trobar algun lloc - sobretot de Catalunya - en el que per un o altre motiu, persones vinculades amb la dictadura franquista, no hagin estat relaciones amb afers tèrbols, cosa del tot comprensible, sobretot si recordem que ‘ells’ tenien - o tenen - , als armats, als togats i als mitjans de comunicació del seu costat.

potser per treure la 'caspa política', va passar també per aquí l'Albert Arnold "Al" Gore, Jr. (Washington D. C. 31 de març de 1948) i moltes més persones vers les quals no hi ha la presumpció de 'corrupció'.

2 comentarios:

  1. Aquesta història no consta en el Immaculat Jardí de la família Franco, S.A.. Caldria afegir-la, però és vergonyós recordà que tenim genteta d'aquest quefer. Gràcies, Antonio.

    ResponderEliminar
  2. Hi van passar tambe les seves vacances Clementine Churchill, esposa del polític anglés, i Miss Cotton, dama de honor de la reina. Joaquim de Miquel.

    ResponderEliminar