domingo, 12 de marzo de 2023

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DEL CONVENT DE SANT JOSEP. GIRONA. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

 

Fa anys que maldem per recuperar la memòria  històrica dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, i trobava a la publicació  EL CONVENT DELS CARMELlTES DESCALCOS DE GIRONA EN EL PRIMER TERC DEL SEGLE XIX. LULTIM INVENTARI DEL CONVENT. Excel·lent treball d’investigació  de la  MONTSERRAT HOSTA  REBÉS ( 1954 + 2013 ), i  SANTI SOLER  SIMON (Girona, 1959)

http://www.elpuntavui.cat/article/5-cultura/19-cultura/609786-la-investigacio-gironina-sacomiada-de-la-seva-arxivera.html


Sabem que el refetor del convent fou arrendat el juliol de 1821, un mes després que els frares abandonessin I ‘edifici, als mestres de primeres lletres Jaume Albertí i Pasqual Colle!l, pel preu anual de 192 reals, per tal donar-hi «lecciones de leer, escribir i contar, de gramatica casteIlana y catecismo de la Constitución». Aquests mestres, juntament amb el prevere Francisco Cirera, hi van impartir classes al lIarg de gairebé un any i amb una nodrida concurrència d'escolars. Ells parlen de més de 90 alumnes. Tot i la gran feina que les autoritats locals reconeixen que fan aquests mestres, la Diputació de Girona no s’està d'observar en el seu dictamen que la utilització que es fa d'aquell espai va a compte d'uns particulars, i no del mateix Estat que és a qui, en definitiva, correspondria crear un centre d'ensenyament de caràcter públic.


Malgrat això, el juliol de 1822 se'ls dona permís per continuar interinament impartint classes al refetor de convent.




Fotografia. Montserrat Anguila Presas


L’educació no ha estat mai, ni abans, ni ara, una prioritat del REINO DE ESPAÑA

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario