viernes, 31 de marzo de 2023

TENIU MÉS DADES DE LA CASA ARMENGOL?. SABADELL

 

Divendres 31.3.2023, mirava per la finestra, fa un dia ventós, i recordava una cançó  de la Maria del Mar Bonet i Verdaguer (Palma, Mallorca, 27 d'abril de 1947 :

Aigo, vos demanam, aigo

i vós, senyor, mos dau vent

i mos girau ses espatlles

i fais com qui no mos sent.

 

A s'hort sa terra és eixuta,

s'ha mort tot el que hem sembrat,

es tarongers s'han 'secat,

es blat és mort i no és nat.

 

Abans, senyor, éreu flors,

ara, senyor, sols sou cards.

Abans, senyor, éreu amor,

ara s'amor s'ha assecat.

 

Abans, senyor, éreu horts,

ara, senyor, pols i vent.

Abans, senyor, éreu gent,

i ara, on és, on és sa gent?


En aquest enllaç la podreu escoltar.

https://www.youtube.com/watch?v=pIMu4k_byqY

 

https://www.google.com/search?rlz=1C1VDKB_esES972ES973&sxsrf=APwXEdd7P7BT62NLV8YTMGCNlA7URn5-NA:1680244381207&q=aigo.+youtube&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwj04-iLxoX-AhXIiFwKHZnEAI0QBSgAegQICBAB&biw=1366&bih=657&dpr=1#fpstate=ive&vld=cid:6d04d9cc,vid:pIMu4k_byqY


El Feliu Añaños Masllovet penjava una munió de fotografies de Sabadell, entre elles la casa Armengol, al número 30 de la Rambla.



Llegia que era un projecte de l’arquitecte Joaquim Manich i Comerma (1882 - 1976)



Fou un dels primers habitatges plurifamiliars de la ciutat. Va patir una reforma amb la que es van afegir els dos últims pisos. La planta baixa també va ser modificada, suprimint dos dels quatre arcs que hi havia a fi de col·locar-hi un aparador.


Edifici entre mitgeres format per planta baixa i quatre pisos que allotgen quatre habitatges. Sobresurt de l'edifici una voluminosa tribuna amb pilastres sobre la qual hi ha una balconada. Els materials de façana són l'estuc i la pedra emprada ornamentalment sobre les obertures i una orla al coronament. Segon i tercer pis amb balcó al qual s'accedeix per dues obertures i el quart pis presenta un balcó per a cada obertura.


Si el que diu a la placa de la façana  : "en aquesta casa l'11 de febrer de 1884 va néixer Francesc Armegol i Duran (1884-1931) President de la Secció Propagandista de la Sardana del Centre Català, primera entitat sardanista de Sabadell. Centanari de la sardana a Sabadell, 1906-2006", és cert, podria molt ben ser que  l’arquitecte Joaquim Manich i Comerma (1882 - 1976) fos l’autor de la remunta, però no de l’edifici original.


L’església té doctors, i Sabadell força gent docta, que esperem ens ajudin a esclarir-ho. Esperem les vostres aportacions a l’email castellardiari@gmail.com

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/27694


M’explicava un home d’edat avançada que fa quatre dies com aquell que diu que els Partits -  mal dits – independentistes qualificaven MOLT negativament a l’aparell de justícia del REINO DE ESPAÑA.  I li semblava hipòcrita que ARA, amb la sentència contra Laura Borràs i Castanyer (Barcelona, 5 de octubre de 1970) Presidenta de Junts,  li atorguessin la MÀXIMA imparcialitat.


La reacció dels grups anticatalans, i àdhuc dels Partits col·laboracionistes però , li semblava “ normal”. 


No li  calen enemics a Catalunya – que en té, molts, i extremadament malvats – només amb les actuacions dels “ amics” ja estem condemnats pels segles dels segles.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario