domingo, 19 de marzo de 2023

MAREDEDÉU DEL ROSER. VALLMOLL. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA

 

Llegia que  els terrenys on s'alça l'ermita foren cedits per la baronessa Catalina de Burgues i de Pacs.


La primera pedra fou col·locada el 1562, i fou beneïda el 1566. S'encarregà de la construcció el mestre de cases Guillem de Godó de Riudoms, i l'obra fou finançada pel consell i el rector de la vila, així com per diversos particulars.


Li va ser adscrita el 1594 la confraria del Roser, i s'hi feren reformes el 1594 i el 1786.


El 1639 s'hi afegí la casa de l'ermità, el 1768 la sagristia i el 1826 el cambril.




El 1975 s'hi havia afegit un cor que fou enderrocat el 1925, quan l'arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre de 1879 - Barcelona, 1 de maig de 1949) l hi dirigí una restauració important, amb la col·laboració, quant a pintures, de Ramón Ferré Montseny , M. Aymerich i C. Pelegrí.


 El 1967 s'hi féu una nova restauració de les pintures, obra de Joan Ferrè.


El mal costum, de citar de forma incomplerta, obviant  SEMPRE el cognom matern, l’imposaven els “ erudits” anticatalans, i palesa clarament el masclisme d’aquesta mala gent, que viu entre nosaltres d’ençà de 1714.


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/2349


Quan al topònim Vallmoll:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=45903




https://algunsgoigs.blogspot.com/2012/10/goigs-la-mare-de-deu-del-roser-vallmoll.html


https://raco.cat/index.php/QuadernsVilaniu/article/view/107999/136205


Al mon dissortadament s’està imposant la  “ monotonia dels crims “ 

 No tinc paraules per explicar l’intensíssim dolor que em provocaven  les imatges del bombardeig de  l’hospital Al Ahli de Gaza, Benjamín «Bibi» Netanyahu  (   Tel Aviv, 21 d’octubre de 1949  ) superava amb escreix al seu ídol Adolfo Hitler (Braunau am Inn, Alta Àustria, Imperio austrohongarès; 20 de abril de 1889-Berlín, Alemanya nazi; 30 de abril de 1945)

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

Que Déu tingui pietat de tots nosaltres, i no  permeti que malmetem aquest món  que ELL creava per a nosaltres com un paradís.

Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans “,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!! 

Que la Marededéu i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.

 


No hay comentarios:

Publicar un comentario