viernes, 17 de marzo de 2023

PERQUÈ CAL TOCAR I RETOCAR LA NORMATIVA QUE REGULA ENTRE ALTRES EL DRET A LA JUBILACIÓ?.

 


Fem memòria; la dictadura franquista aprovava  la Llei de Bases de la Seguretat social :

https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-1966-6647


On en relació a la prestació per jubilació deia :


Art. 150. Condiciones.


1. Tendrán derecho a la pensión de vejez los trabajadores comprendidos en el artículo anterior que reúnan las condiciones siguientes:

 

a) Haber cumplido sesenta y cinco años de edad.

 

b) Tener cubierto un período mínimo de cotización de diez años, de los cuales al menos setecientos días deberán estar comprendidos dentro de los siete años inmediata-mente anteriores al momento de causar su derecho.

 

2. La edad mínima a que se refiere el apartado a), del número anterior, podrá ser rebajada por Decreto, a propuesta del Ministro de Trabajo y previo informe de la Organización Sindical, en aquellos grupos o actividades profesionales cuyos trabajos sean de naturaleza excepcionalmente penosa, tóxica, peligrosa o insalubre y acusen elevados índices de morbilidad o mortalidad, siempre que las trabajadores afectados acrediten el mínimo de actividad que se establezca en la respectiva profesión o trabajo.


En aquelles dates l’esperança de vida  no superava els 70 anys :

https://www.ub.edu/geocrit/sn/sn-260.htm


L’any 2000 ja supera amb escreix els 80, i la previsió pels anys 2050, ultrapassa els 90.


Entre les causes que expliquen la quasi fallida de la Seguretat social, en primer lloc, hi ha la corrupció endèmica i sistèmica de la dictadura , i la destinació de les recaptacions d’empreses i treballadors a d’altres fins, també però, a l’hora que  l’extraordinària  facultat dels dirigents polítics de “ complicar les coses senzilles “, la manca d’habilitats tècniques d‘una gran majoria, que assolia nivells de responsabilitat per “mèrits de guerra”.


Ara, diguin uns i altres el que diguin, estem en un atzucac, amb menys recaptació, cal  atendre a més població jubilada, incloent-hi a més, a persones que no han cotitzat mai. 


Els comptes de la Seguretat Social, s’haurien d’haver separat dels comptes del Estat, i malgrat que això ara és molt difícil de fer, caldria intentar-ho,  depurant – si és el cas -  responsabilitats patrimonials a tots els nivells.

No hay comentarios:

Publicar un comentario