martes, 28 de marzo de 2023

ESCOLA DE GIMENELLS. EL SEGRIÀ. LLEIDA

  El dia 13.3.2023, rebia la 4a Sessió de Quimioteràpia a l’Hospital General de Catalunya ,  val a dir que ha estat  - i és encara – el procés que s'iniciava el dia 9.1.2023  “ dur”, per expressar-ho de forma entenedora. .


Avui, acabat el tractament farmacològic comença la recuperació. 


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/12/lany-del-cancer.html


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2023/02/els-efectes-de-la-quimioterapia.html


  https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/03/objectiu-sobreviure-la-quimioterapia.html


M‘ajudat molt en aquest tràngol,  continuar – fins on m’ha estat humanament possible –  amb les publicacions del conèixercatalunya, i vull agrair des d’aquí  la bonhomia de tots/es els que m’han permès fer us de les seves imatges. Espero poder recuperar les meves sortides per Catalunya ben aviat.


Rebia una fotografia del Valentí Pons Toujouse ,  Escola de Gimenells, antic poblat de colonització. Autor:  Alejandro de la Sota Martínez (Pontevedra, 20 de octubre de 1913-Madrid, 14 de febrero de 1996)




Llegia que l'any 1919, el polític, jutge de menors i advocat català, Ramón Albó  Martí (Barcelona, 30 d'agost de 1871 [1]- 22 d'octubre de 1955) , comprà part de la propietat dels Desvalls per tal de fundar l'Obra Tutelar Agraria (OTA), tot instal·lant els primers regadius que hi ha hagut en les finques gimenellenques.

 

El dia 29 de juliol de 1943 s’autoritza l’expropiació i compra de 1380 hectàrees, a la Obra Tutelar Agrària, per fer lots a Gimenells.


En aquest mateix any es compren  a Vallmanya 256 hectàrees del ‘Pla de la Vaqueria’.

 

El terme de Gimenells acabaria format per:  Gimenells Vaqueria (part), Gimenells OTA i Roques Blanques.


A l’any 1943-44, s’estableixen 12 colons. Es tracta de famílies d’andalusos que s’anomenaven ‘de tutela’, aquests eren: Fco. Pérez, Salvador Rico, Domingo López, Paco Salvador, Cristóbal Martínez, Juan Ramón, Juan Lorenzo, Juan Rueda, Miguel Segura, Juan Mañas i José Martínez.  Com és mal costum que ens deixava en herència la dictadura, advertireu que NO S’ESMENTA el cognom matern – el sistema era, és i serà masclista pels segles dels segles -, ni per descomptat el lloc de procedència, ni  la data de naixement i traspàs  de les persones que s’esmenten.  Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com

 

En aquesta època ja vivien famílies assentades en petites construccions disseminades per la finca. Eren els ‘parcers’ del marquès d’Alfarràs. Algunes de les famílies eren: Jaume Llobet, Cornelio Capdevila, Josep Capdevila, Ramón Tomàs, Fermí Callen, Fco. Gatius, Ricardo Dolset, Josep Fargues, Lluis Begué, Ramón Roure, Enrique Roure, Salvador Roure i Enrique Botanch, tots ells d’origen català. Com és mal costum que ens deixava en herència la dictadura, advertireu que NO S’ESMENTA el cognom matern – el sistema era, és i serà masclista pels segles dels segles -, ni per descomptat el lloc de procedència, ni  la data de naixement i traspàs  de les persones que s’esmenten.  Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com

 

Al 1946, la localitat registra un augment de la població amb un cens de 65 colons, estant el Centre Tècnic de Gimenells totalment finalitzat i a disposició de portar a terme la seva tasca colonitzadora. D'aquesta manera, el dia 1 de juliol de 1947 s'inaugura oficialment el poble, tot i que com una Entitat Menor Descentralitzada (EMD) del municipi d'Alpicat, començant així a escriure la seva història. Quelcom que es mantingué així fins que, l'any 1991, les poblacions de Gimenells i el Pla de la Font aconsegueixen de manera conjunta la seva somiada independència.

 

Us deixo uns enllaços força interessants :

https://www.infanciatuteladaenelfranquisme.cat/es/centres/colonia-agricola-de-santa-maria-gimenells-es/

https://www.arquitecturacatalana.cat/ca/obres/sis-habitatges-en-una-colonia-agricola


Fa tants i tants anys que tenim l’enemic a casa, almenys des de 1714, que per a moltes persones ha esdevingut “ invisible”,  doncs no, son aquí, i majoritàriament continuen essent MALA GENT.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario