domingo, 4 de abril de 2021

OS DE CIVÌS I LA SEVA ESGLÉSIA PARROQUIAL ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT PERE. LES VALLS DE VALIRA. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE “ DELS PIRINEUS.

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?


En aquesta ocasió publicava una fotografia d’Os de Civís, també anomenat Aós de Civís (antigament Os d'Urgell), és una entitat municipal descentralitzada de les Valls de Valira, a l'Alt Urgell.





De la que li  comentava el Jesús Real;  Jordi Vilá Juncá, vaig amb freqüència a Os de Civís i no encerto a  endevinar des de quin angle està feta la fotografia.


La dependència d'Andorra és quasi total, amb l’excepció del subministrament elèctric, realitzat per la companyia urgellenca PEUSA, després dels aiguats del 1982.


Els serveis bàsics són proporcionats pel Comú de Sant Julià de Lòria. Tal és el cas de la recollida d'escombraries, la neteja de la carretera quan neva, i d'altres serveis.


De església d’Aós de Civís advocada a  l’apòstol Sant Pere, n’escriuen a : https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0614701.xml

Manuel Anglada i Bayés / Maria Lluïsa Cases i Loscos / Gemma Ylla-Català i Passola

 

El poble d’Aós és situat sobre un petit turonet a la part de tramuntana del terme municipal, on conflueixen O el riu d’Aós, o de Saturia, amb els torrents d’Avellà i d’Enclar.


S’hi va per Andorra. A la sortida de Sant Julià de Lòria hi ha una carretera que arrenca del costat del pont d’Aixovall, passa per Bixessarri i hi arriba al cap de 8 km.


 Queda al mig de la vall de Saturia al peu de la serra d’Enclar, que fa de termenal de les parròquies d’Aós i Andorra.


L’església parroquial és situada al cim del poble.


El lloc de Ouosse, esmentat a l’acta de consagració de la Seu d’Urgell, era possessió dels Caboet, en féu de l’església d’Urgell, i passà, posteriorment als seus hereus, els vescomtes de Castellbò. Al Spill d’aquest vescomtat, del 1519, la vila d’“Ahós” era integrada a la batllia i quarter de Ciutat.

 

L’església de Sant Pere d’Aoss fou visitada els anys 1312 i 1314 pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona. El capellà d’aquesta església figura en el llibre de la dècima de la diòcesi d’Urgell del 1391


L’església parroquial ha estat molt modificada. Presenta una nau rectangular amb capelles laterals al costat nord i l’absis semicircular escapçat per llevant amb l’afegit d’una sagristia. Hi havia un porxo adossat a les façanes de llevant i migjorn, del qual només queden set cartel·les, però que ha estat reconstruït recentment, i l’arrebossat blanquejat d’aquestes dues cares, corresponent a la part coberta. Altres elements arquitectònics són les dues finestres de doble esqueixada de la façana lateral sud-est, entre les quals s’obre un ull de bou. Les altres obertures són posteriors o modificades. Juntament amb l’entrada, a la cantonada sud-oest, hi ha el campanar de planta quadrada, de dos pisos amb espitllera al primer pis i quatre obertures al segon. Aquest campanar presenta totes les característiques d’una fortificació.


La coberta és de fusta amb set encavallades amb el tirant trencat. Les parets interiors són enguixades i en les exteriors es veu un aparell força irregular, encara que ben rejuntat amb morter de calç.


La retratava A.Moras        “Vista exterior de l'església” l’any 1986. Havia demanat mñes dades d’aquest  gran fotògraf del Patrimoni històric, i  finalment l’ Antonio Lascorz Pérez, em deia; l’Antonio Moras Navarro, era company meu al col·legi Pare Poveda de Barcelona, més tard es va llicenciar  en història medieval, era una gran persona, va morir fa uns cinc anys.





Li demanava dades del lloc i data de naixement i traspàs, i li expressava el meu desig de fer una reconeixement de la seva gran tasca, en l’àmbit  del Patrimoni Històric.


Fora possible trobar una imatge fotogràfica on aparegui l’Antonio Moras Navarro?.


Ens agradarà rebre més dades a castellardiari@gmail.com

 

No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT


Ah!, estem al costat dels que defensen les Vegueries, i de qualsevol iniciativa que permeti retornar la vida tant als pirineus, com a d’altres indrets de Catalunya  que pateixen  un sever despoblament, i una vergonyant manca de serveis, la Segarra és una mostra sagnant.

 


No hay comentarios:

Publicar un comentario