lunes, 12 de abril de 2021

TORRE MIRONA. SALT. EL GIRONÈS. Posant nom a les masies que retratava des de tren Olot-Girona , Josep Danés i Torras

 

Demanava ajuda per localitzar  algunes de les masies que retratava el  Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955) des del tren Olot-Girona,   l’arquitecte  - que té el cel guanyat -  ens  va deixar un valuós patrimoni històric retratat,  encara que no sempre identificat però  ;  sense tenir-ne consciencia posava la llavor “maligna” del que facebook definirà com “ narrador visual” , que  vindria a ser aquell que creu a ulls clucs que una imatge val mes que 1000 paraules.  Aquest “ mal costum”  deixava força incomplerta la tasca del Fons de la Masia Catalana, que no aconsegueixo entendre, perquè no s’ha continuat en els nostres dies.

 

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2021/04/ajudeu-nos-identificar-les-masies-que.html


Demanava ajuda a lArxiu Municipal de Salt, i em contestaven, és la masia de Torre Mirona, al carrer del Dalai Lama, a l'oest del municipi, en una zona industrial.

 


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7698/rec/43


Patrimoni Gencat en diu ; els orígens coneguts de la Torre Mirona es remunten a l'antic mas conegut com el Mas Nou, localitzat ja en un document de l'any 1406, propietat de Bernat de Sitjar.


L'edificació de la torre, amb la probable reconstrucció del l'antic mas, és probablement coetània de l'arribada dels Miró a Salt a mitjans segle XV, que n'esdevenen propietaris i origen del topònim.


Al segle XVII passà a mans de la família Font i a finals del segle XVIII de la família Camps.


I els descriu com;  edifici rural del que cal destacar com element més remarcable la torre de defensa.


Actualment el conjunt està molt malmès i presenta diverses ampliacions que el degraden.


Les parets són de maçoneria amb cadenes de carreus a les cantonades i emmarcant algunes obertures. La coberta és de teula àrab a vàries vessants.

 

La torre de defensa, situada a l'angle sud-oest de la masia, és de planta quadrada i coberta de teula a dues vessants, de dos pisos i sotacoberta, aproximadament de 4,5 metres de costat.


És d'obra de maçoneria amb cadenat de carreus als angles.


No disposa d'elements defensius visibles, tot i que alguns dels petits forats que presenta podrien haver actuat com a espitlleres.


Presenta dues finestres a la cara oest, al primer i segon pis, de llinda plana.


Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT

 

A Catalunya la sanitat pública no està valorant els historials mèdics per veure quina de les vacunes és menys “ perillosa” per a cada ciutadà, el resultat en nombre de morts és força elevat, i l’excusa  “ més en mata la Covid.19” és una més de les grolleries a que en té acostumats  aquest sistema pervers.


 


 

Ah!, estem al costat dels que defensen les Vegueries, i de qualsevol iniciativa que permeti retornar la vida tant als pirineus, com a d’altres indrets de Catalunya  que pateixen  un sever despoblament, i una vergonyant manca de serveis, la Segarra és una mostra sagnant.


No hay comentarios:

Publicar un comentario