domingo, 4 de abril de 2021

IN MEMORIAM DE CASTELLNOU DE BASSELLA I DE LA LLEI DE VEGUERIES QUE HAVIA DE DONAR RESPOSTA A LES NECESSITATS DELS QUE VIUEN – ENCARA – ALS PIRINEUS.

 

Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955)  retratava l’any 1929 per al Fons , Estudi de la Masia Catalana, “       Vista parcial de Castell nou de Bassella”.




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5836/rec/58

Poc es podia imaginar que  70 anys més tard el poble  es trobaria  submergit sota les aigües del pantà de Rialb que va començar a inundar la zona amb el tancament de comportes el 1999.


L’Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya,  els Pallars Jussà i el  Pallars Sobirà, tenen una problemàtica comú, que demana un tractament específic. Dissortadament, amb la mort   oficial “ del sàtrapa el 20 de novembre de 1975, no començava un trànsit a la democràcia, la “democraciola Plena” que substituïa la “democràcia Orgànica”, donava lloc al fenomen  del “ cafè para todos   que establiria un sistema de “ regnes de taifes en els que s’establirien a cos de rei, els  Partits Polítics.


Això barrava el pas a donar resposta a les necessitats especifiques dels diferents territoris de Catalunya, i la promesa  Llei de Vegueries, quaranta cinc anys desprès de la mort del sàtrapa continuava sense desplegar-se. El resultat s’ha traduït en més despoblació, més manca de serveis a les zones pirinenques, i la constatació  que el centralisme barceloní, es tant perniciós com el madrileny.

 

Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT

No hay comentarios:

Publicar un comentario